Italië trekt energiereuzen aan die links Spanje ontvluchten
Onder leiding van premier Giorgia Meloni positioneert Italië zich als dé Europese hub voor energie-investeringen. Met een mix van flexibele regelgeving en strategische plannen heeft Italië internationale fondsen en zelfs Spaanse energiebedrijven weten te lokken. Dit alles wordt aangestuurd door het ambitieuze Plan Mattei, dat Italië wil omvormen tot de belangrijkste toegangspoort voor energie in Europa.
Het Plan Mattei, een kernstuk van Meloni’s beleid, richt zich op energie-uitwisseling met Noord-Afrika. In ruil voor Italiaanse investeringen in de regio, die ook migratie moet indammen, stroomt energie vanuit Afrika naar Italië. Dit versterkt niet alleen de banden tussen Italië en Noord-Afrikaanse landen, maar biedt Europa een alternatief voor de Russische gasvoorziening.
In tegenstelling tot Italië kampt Spanje met een onvoorspelbare regelgeving, die investeerders afschrikt. De erfenis van voormalig minister van Transitie Teresa Ribera bevat onder andere een omstreden belasting op energiebedrijven, die mogelijk wordt verlengd. Volgens energie-experts creëert dit beleid onzekerheid en doet het Spanje geen goed in de concurrentiestrijd met andere Europese landen.
Italië heeft Spanje afgelost als aantrekkelijk investeringsland voor de energiemarkt, aldus ingewijden bij de krant La Gaceta. Waar Spanje de laatste jaren stagneert, zet Italië stappen vooruit met een gefragmenteerde, maar potentieel zeer dynamische energiemarkt.
7 miljard aan investeringen verwacht
Tijdens een conferentie in Milaan voorspelden experts dat Italië in 2025 ongeveer 7 miljard euro aan investeringen zal aantrekken voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Dit omvat projecten gericht op zonne-energie, windenergie en andere duurzame bronnen. De flexibiliteit van de Italiaanse energiemarkt speelt hierbij een cruciale rol.
Italië’s energietransitie is niet louter economisch van aard; het heeft ook geopolitieke implicaties. Door energie-infrastructuur te verbeteren en Noord-Afrikaanse energiebronnen aan te boren, versterkt Italië zijn strategische positie binnen Europa. Tegelijkertijd zet het land zichzelf neer als cruciale partner in het verminderen van de afhankelijkheid van Russische energie.
Met haar beleid heeft Meloni niet alleen internationale lof ontvangen, maar ook kritiek uit Spanje, dat steeds meer terrein verliest aan Italië. “Terwijl Italië werkt aan het aantrekken van kapitaal, lijkt Spanje meer bezig met het weghouden ervan,” aldus een industrie-expert.
Conclusie
Italië heeft zich onder Meloni stevig op de kaart gezet als voortrekker in de energietransitie. Het land trekt miljardeninvesteringen aan en biedt Europa een veilige en strategische toegang tot nieuwe energiebronnen. Met Spanje op de achtergrond als afgeschrikt concurrent, lijkt Italië klaar om zijn positie als energieknooppunt verder te versterken.