Syriërs in Calais blijven dromen van Europa ondanks val Assad
Terwijl Syrië zich probeert te herpakken na de val van president Bashar al-Assad, blijven Syrische migranten in Calais vastberaden om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Ondanks oproepen van de nieuwe interim-regering in Damascus om terug te keren, zien velen het Verenigd Koninkrijk nog steeds als hun beste kans op een goed leven. Het land heeft "alles wat we nodig hebben", vertellen de Syriërs in gesprek met Daily Mail.
Ali, een 23-jarige Syriër, heeft net een koude nacht doorgebracht in een tentenkamp in de Noord-Franse havenstad Calais. Ondanks zijn opluchting over het einde van het Assad-regime, wil hij niet terug naar Syrië. “Ik was blij toen Bashar al-Assad vertrok, hij is een crimineel,” vertelt hij tegenover Daily Mail. “Niemand wilde hem nog aan de macht zien.” Maar een terugkeer naar huis is volgens hem geen optie. “De situatie in Syrië blijft chaotisch en onvoorspelbaar.”
Deze onzekerheid wordt gedeeld door veel migranten in Calais, die ondanks het harde leven in de geïmproviseerde kampen de hoop niet opgeven om Groot-Brittannië te bereiken. “In Engeland is er werk, vrede en alles wat we nodig hebben,” verklaart een andere migrant tegenover de Britse tabloid.
Een verdeelde toekomst voor Syrië
De val van Assad, na decennia van autoritair leiderschap door zijn familie, heeft een vacuüm achtergelaten in Syrië. De macht ligt momenteel bij een interim-regering onder leiding van Mohammed al-Bashir, afkomstig van de islamistische groep Ha’yat Tahrir al-Sham (HTS). De nieuwe premier roept Syriërs in het buitenland op om terug te keren en te helpen bij de wederopbouw van het land. “Iedereen, ongeacht religie of afkomst, zal veilig zijn,” beloofde al-Bashir in een recente verklaring.
Toch blijft de veiligheidssituatie in Syrië precair. De oorlog heeft diepe sporen nagelaten, en veel gebieden kampen met instabiliteit, verdeeldheid en een gebrek aan basisvoorzieningen.
Strengere regels in Europa
De twijfels over de veiligheid in Syrië komen op een moment dat Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de asielprocedures voor Syriërs hebben opgeschort. Deze maatregel, ingevoerd na de val van Assad, is bedoeld om de situatie in Syrië te evalueren voordat nieuwe aanvragen worden behandeld.
De onzekerheid over asielmogelijkheden in Europa maakt de situatie voor Syrische migranten als Ali nog schrijnender. Terwijl landen als Frankrijk en Duitsland zich beraden op hun beleid, is Groot-Brittannië voor velen nog steeds het einddoel.
De lange weg naar een nieuw leven
De oversteek naar Engeland blijft echter een gevaarlijke onderneming. De migranten in Calais wachten in barre omstandigheden op een kans om de Britse kust te bereiken, vaak afhankelijk van mensensmokkelaars en riskante boottochten.
Ondanks alles houdt Ali vast aan zijn droom. “Ik wil een toekomst opbouwen, een leven zonder angst,” zegt hij vastberaden bij DailyMail. Voor hem en vele anderen blijft Engeland het symbool van hoop en een nieuw begin, zelfs nu de situatie in hun thuisland voorzichtig verandert.
Met de ontwikkelingen in Syrië en de aangescherpte Europese migratieregels blijft het de vraag welke keuzes deze migranten uiteindelijk zullen maken. Maar één ding is duidelijk: voor velen is een terugkeer naar huis voorlopig geen optie.