Zweden maakt draai op migratie: asielbeleid aangescherpt
Zweden is van plan zijn asielbeleid te verstrengen. Waar asielzoekers voorheen, na afwijzing van hun aanvraag, in Zweden mochten blijven als ze een nieuwe aanvraag indienden, is dat nu verleden tijd. De Zweedse regering hoopt hiermee het aantal asielzoekers dat terugkeert naar het land van herkomst te vergroten en het aantal aanvragen te verminderen, meldt De Telegraaf.
Wat is er gaande in Zweden?
Zweden noemde zichzelf ooit een 'humanitaire supermacht'. Als 'supermacht' zette Zweden de grenzen wijd open voor de massamigratie. Echter, onder andere door de toenemende overlast en criminaliteit van migranten, is hier verandering in gekomen.
De Zweedse regering heeft nu de asielwetgeving opnieuw aangescherpt. Asielzoekers konden in het verleden, nadat hun asielaanvraag was afgewezen, misbruik maken van de wetgeving om in Zweden te blijven. Door nieuwe aanvragen in te dienen, konden ze in Zweden de reacties op de aanvragen afwachten en op deze manier 'blijven plakken'.
De Zweedse regering wil dit nu aanpakken door de wetgeving te veranderen. Asielzoekers moeten voortaan eerst Zweden verlaten voordat ze opnieuw een asielaanvraag mogen indienen. Op deze wijze hoopt Zweden het aantal terugkerende asielzoekers te verminderen en ook asielzoekers te ontmoedigen om asiel in Zweden aan te vragen.
Volgens de Zweedse minister van Migratie, Johan Forsell, zijn er andere tijden aangebroken: 'We willen een heel duidelijk signaal afgeven. De tijd is voorbij dat je asiel kon aanvragen en na een nee toch kon blijven om een nieuwe aanvraag in te dienen.' De minister gaf dit aan tijdens de presentatie van zijn nieuwe plannen.
Forsell onderbouwt de nieuwe plannen door te stellen dat het huidige systeem een 'schaduwmaatschappij' in stand houdt: 'Het creëert prikkels voor ze om zich in het land te verbergen, en zich vervolgens opnieuw te laten berechten, zelfs als de omstandigheden niet zijn veranderd.'
Het is nog niet duidelijk of de nieuwe maatregelen het gewenste effect zullen hebben. Dit zal het komende jaar moeten blijken.