Medicijnengebruik als belangrijke doodsoorzaak: hoe zit dat?
De macht van de farmaceutische industrie en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid staan volop in de schijnwerpers. Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl uit scherpe kritiek op de verwevenheid van de industrie met overheidsinstanties, universiteiten en medische organisaties. “Het belang van burgers moet altijd voorop staan,” stelt hij in zijn Telegraaf-column opinie. Het artikel biedt een uitgebreide blik op de problematiek en de voorgestelde oplossingen, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten.
Volgens Bijl is het probleem rondom medicijngebruik wijdverspreid. “In de Verenigde Staten is het ongebreidelde medicijnengebruik een van de belangrijkste doodsoorzaken,” schrijft hij. Het gaat om onvoldoende onderzochte medicijnen die zonder al te veel moeite op de markt komen en ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals interacties met andere middelen of zelfs overlijden.
In Nederland ziet hij soortgelijke problemen. “Ook hier zijn medicijnen een belangrijke doodsoorzaak. Organisaties die zijn ingesteld om de belangen van burgers te beschermen tegen de industrie en onvoldoende onderzochte medicijnen, beschermen tegenwoordig juist de belangen van de industrie,” aldus Bijl. Hij wijst onder andere op het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb.
Belangenverstrengeling in medische organen
Bijl benadrukt dat artsen en onderzoekers met conflicterende belangen een sleutelrol spelen in deze situatie. In de Verenigde Staten is de Food and Drug Administration (FDA) vaak onderwerp van kritiek vanwege het toelatingssysteem voor medicijnen. “Artsen en onderzoekers met conflicterende belangen met de farmaceutische industrie zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze situatie,” stelt Bijl.
In Nederland is de situatie niet anders, zegt hij. “Het is gewoon geworden dat artsen en onderzoekers met conflicterende belangen zitting hebben in organen zoals het CBG en Lareb. Dit ondermijnt het vertrouwen in deze instanties en hun onafhankelijkheid.”
Een nieuwe koers in de VS
In de Verenigde Staten lijkt een beleidsverandering op handen. Bijl noemt de voorgenomen benoeming van dr. Jay Bhattacharya, hoogleraar gezondheidseconomie aan Stanford University, tot directeur van het National Institutes of Health (NIH) als een belangrijke stap. Bhattacharya wordt geprezen als een onafhankelijke denker en was een prominent criticus van het pandemiebeleid.
“De machtsgreep van de farmaceutische industrie in de VS is mislukt,” aldus Bijl. Hij noemt de recente ontwikkelingen “grote en belangrijke veranderingen” en benadrukt dat er nu een kans is om belangenverstrengeling te verwijderen uit overheidsorganen en universiteiten weer een onafhankelijke rol te geven.
Gevolgen voor Nederland
De problemen in de VS zijn volgens Bijl ook relevant voor Nederland. Hij pleit voor een kritischer houding ten opzichte van medicijngebruik en een herziening van de structuur van medische instanties. “Belangenverstrengeling moet verdwijnen uit overheidsorganen. Universiteiten moeten weer opleiden om mensen na te laten denken,” stelt hij.
Ook roept hij op om signalen van onafhankelijke onderzoekers serieus te nemen. “Het negeren van berichten over de nadelige effecten van medicijnen, vaccins en pandemiemaatregelen kan niet eeuwig doorgaan,” schrijft Bijl. Hij benadrukt dat dergelijke signalen cruciaal zijn voor een gezonde samenleving waarin burgers centraal staan.
Bijl sluit zijn betoog af met een oproep tot actie: “Make America healthy again,” verwijzend naar een veelgehoorde slogan in de Verenigde Staten. Voor Nederland betekent dit volgens hem dat organisaties hun oorspronkelijke taak moeten hervatten: het beschermen van burgers tegen onvoldoende onderzochte medicijnen en het prioriteren van volksgezondheid boven winst.