Brussel verdacht van fraude met 250 miljoen aan Europees geld

De Brusselse regio zit diep in een financiële crisis. Volgens onderzoek van The Brussels Times is er mogelijk grootschalige fraude gepleegd. Regionale bestuurders zouden 250 miljoen euro aan Europese leningen, bedoeld voor metrobouw, hebben misbruikt om oude schulden en algemene uitgaven te dekken.
Het gaat om een lening van 175 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) en nog eens 75 miljoen euro van de Raad van Europa-Ontwikkelingsbank. Officieel was het geld bestemd voor uitbreiding van het metronetwerk en verbetering van het vervoer.
Toch kwam het geld nooit bij vervoersmaatschappij STIB/MIVB terecht. In plaats daarvan werd het door de Brusselse Schuldendienst toegevoegd aan de algemene kas. De Schuldendienst gaf later toe dat de leningen ‘werden geïntegreerd in het algemene financiële beheer om operationele redenen’.
Waarschuwingen genegeerd
De constructie zou zijn begonnen toen Brussel eerder dit jaar in een ernstig geldtekort kwam. Banken wilden geen extra krediet verstrekken, en de regio dreigde liquiditeitsproblemen te krijgen. Door het Europese geld te gebruiken voor andere doelen, konden tekorten tijdelijk worden verborgen, vlak voor een beoordeling van de kredietwaardigheid.
De Europese Investeringsbank protesteerde direct. Een woordvoerder stelde: ‘De leenovereenkomsten bepalen duidelijk dat de leningen uitsluitend bestemd zijn voor metrouitbreiding en andere vervoersinfrastructuurprojecten, en alleen voor die projecten. Gebruik in algemeen kasbeheer is niet toegestaan.’
Ook politici uitten kritiek. Gilles Verstraeten, Brussels parlementslid voor de centrumrechtse N-VA, zei tegenover The Brussels Times: ‘Als geld dat bestemd was voor een specifiek project zoals de metro, is gebruikt voor andere uitgaven zonder formele parlementaire hertoewijzing, dan schendt dat de begrotingswet zelf.’
Geen controle, geen regering
De controle op de Brusselse financiën blijkt nauwelijks mogelijk. De regio telt 22 halfautonome agentschappen, elk met eigen begrotingen en schulden. Toezicht ontbreekt. Volgens critici creëert dit ‘een systeem waarin fraude kan bloeien en onopgemerkt blijft’.
De Belgische Rekenkamer heeft de Brusselse rekeningen sinds 2017 niet meer goedgekeurd. Het is inmiddels acht jaar geleden dat er een grondige audit plaatsvond. Intussen is Brussel al 395 dagen zonder functionerende regering. De voormalige minister van Financiën, Guy Vanhengel, zegt: ‘Het Brusselse staatsapparaat, met al zijn tentakels en afhankelijkheden, kraakt onder het gewicht van geldtekorten en oplopende schulden.’