COA-tussenpersoon verdiende miljoenen aan opvangdeal: onderzoek naar omkoping en fraude loopt

Een omstreden zakenman heeft tientallen miljoenen verdiend aan de opvang van asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sloot jarenlang lucratieve contracten met tussenpersonen als René Derksen, die via zijn bedrijf LCHD hotelkamers regelde. Uit onderzoek van FD blijkt dat Derksen in slechts tweeënhalf jaar tijd ruim 44 miljoen euro verdiende. Intussen onderzoekt de FIOD mogelijke fraude en omkoping bij deze deals.
Derksen bouwde zijn vermogen aanvankelijk op in de huisvesting van arbeidsmigranten. Toen in 2022 de asielopvang overbelast raakte, greep hij zijn kans. Hij trad op als bemiddelaar tussen hotelketens en het COA. Vooral met Van der Valk-hotelkamers draaide hij grote volumes.
Volgens het Financieele Dagblad, dat zijn jaarverslag inzag, stroomde er in recordtempo tientallen miljoenen naar zijn bedrijf. De zaak Derksen is onderdeel van een breder onderzoek van de FIOD naar mogelijke corruptie in de opvangsector. Derksen werkte volgens het FD nauw samen met Bob van der Valk, een lid van de bekende hotelketen. Die zou afspraken hebben gemaakt buiten de familie om, wat binnen het concern voor ophef zorgt.
Autoriteiten onderzoeken nu of er bij de inkoop van hotelkamers geld aan de strijkstok is blijven hangen. Alle contracten tussen hotels en het COA worden doorgelicht.
Derksen verdedigde zich eerder tegenover het FD. Hij stelt altijd open te zijn geweest over zijn commerciële rol. “Sywert van Lienden, die deed dat ook,” zegt FD-journalist Sonny Motké. “Hij presenteert zich als iemand die slim zaken deed. De overheid wist dat er geld werd verdiend, dus waarom zou dat ineens een probleem zijn?” De vergelijking met de mondkapjesdeal van Van Lienden dringt zich op: ook daar werd de overheid op commerciële wijze 'geholpen', tegen forse marges.
Eind 2024 besloot het COA het contract met Derksen op te zeggen. Die stap leidde direct tot juridische actie van zijn kant. Hij spreekt van contractbreuk en bereidt een tegenclaim voor. Intussen houdt hij in zijn jaarverslag al rekening met een langdurig juridisch traject dat mogelijk pas eind 2026 zal eindigen. Hoewel de FIOD al ruim een jaar onderzoek doet, is er nog geen aanklacht ingediend. Wel is bekend dat meerdere verdachten in beeld zijn, waaronder Derksen en Bob van der Valk.