BlackRock-fonds voor Oekraïne stort in: investeerders haken massaal af

De veelbesproken investeringsplannen voor de wederopbouw van Oekraïne zijn stilgelegd. Vermogensbeheerder BlackRock besloot begin dit jaar de zoektocht naar investeerders te stoppen. De reden: te weinig interesse, en vooral te veel onzekerheid over de toekomst van Oekraïne sinds Donald Trump opnieuw tot president is gekozen. Dit meldt Bloomberg.
Het Oekraïnefonds moest het vlaggenschip worden van de wederopbouw. Bij de Ukraine Recovery Conference in Rome – die vorige week plaatsvond – zou BlackRock het miljardenplan presenteren. Er was al steun toegezegd vanuit Duitsland, Italië en Polen. De Verenigde Staten? Die schitterden van afwezigheid.
Volgens ingewijden trok BlackRock in januari de stekker uit gesprekken met institutionele beleggers, onthult Bloomberg. De investeerders haakten af door het snel veranderende politieke klimaat, met name de koerswijziging van Washington.
Trump won de verkiezingen met de belofte het conflict tussen Oekraïne en Rusland direct te beëindigen. Hij wil Zelensky en Poetin aan één tafel zetten. Sinds zijn aantreden is hij met beide leiders in aanvaring gekomen, en zijn plannen voor de regio blijven vaag. Eén ding is wel duidelijk: Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne ligt stil.
Miljarden verdwenen in de mist
Vicevoorzitter van BlackRock, Philipp Hildebrand, sprak eerder over een ambitieus plan: 500 miljoen dollar van overheden en ontwikkelingsbanken, plus 2 miljard aan privaat geld. Samen zouden ze een totaalpakket van 15 miljard dollar aan investeringen moeten losmaken voor de wederopbouw. De totale kosten voor herstel in Oekraïne werden begin dit jaar nog geschat op ruim 500 miljard dollar, aldus de Wereldbank.
Maar die plannen zijn dus voorlopig van tafel. Een woordvoerder van BlackRock laat weten dat het bedrijf zijn adviserende rol pro bono heeft afgerond in 2024, en nu geen enkel actief mandaat meer heeft met de Oekraïense regering. “De enige gesprekken die ons beleid bepalen, zijn die met onze klanten,” aldus de woordvoerder.
Franse reddingspoging
De onthulling van het fonds stond gepland tijdens de conferentie in Rome op 10 en 11 juli, waar zowel de Italiaanse premier Giorgia Meloni als president Zelenski aanwezig zijn. Maar Italië zelf reageert niet op vragen over de afgelasting.
Frankrijk zou ondertussen werken aan een alternatief plan om het BlackRock-initiatief te vervangen. Toch is onduidelijk hoe kansrijk dat is, nu de steun van de VS ontbreekt.
De wederopbouw van Oekraïne leek vorig jaar nog een internationale prioriteit. Nu blijkt dat de werkelijkheid veel grilliger is – en afhankelijk van politieke winden. Voorlopig blijft het bij beloftes, documenten en lege stoelen aan de onderhandelingstafel.