Amersfoort wil extra huurwoningen en hotels inzetten voor statushouders
De gemeente Amersfoort wil de achterstand in het huisvesten van statushouders wegwerken met nieuwe maatregelen. Zo wil de gemeente sociale huurwoningen direct toewijzen aan statushouders en meer hotels inzetten om hen te huisvesten, meldt het AD.
Meer huisvesting voor statushouders?
Amersfoort heeft een grote achterstand opgelopen in het huisvesten van statushouders. Dit is echter voor de gemeente niet de eerste keer. In 2023 was er ook al een grote achterstand die werd weggewerkt door alle vrijkomende sociale huurwoningen zes weken lang aan statushouders toe te wijzen.
Echter, in 2024 liepen de wachtlijsten voor statushouders opnieuw op. Als de wachtlijsten niet worden weggewerkt, bestaat de dreiging dat deze in 2025 alleen maar verder zullen oplopen.
In totaal moet de gemeente 204 statushouders huisvesten per 28 november dit jaar. Daarnaast moeten in de eerste helft van 2025 nog eens 160 statushouders een plek krijgen in Amersfoort. Volgens Jeroen Bulthuis, GroenLinks-wethouder in Amersfoort, lopen de wachtlijsten op doordat de sociale huurmarkt veel vraag en weinig aanbod kent, waardoor op elke woning honderden gegadigden afkomen.
Indien de gemeente er niet in slaagt om de statushouders te huisvesten, dreigt de provincie in te grijpen. De provincie kan de regie over het toewijzen van woningen aan statushouders tijdelijk overnemen van de gemeente.
De gemeente komt in reactie met een plan waarin sociale huurwoningen direct aan statushouders worden toegewezen. Dit moet het zoeken met een urgentieverklaring tijdelijk vervangen. Ook wil de gemeente statushouders gaan huisvesten in hotels en een doorstroomlocatie in het leven roepen om statushouders te huisvesten die nog geen woning hebben.
Daarnaast heeft de gemeente aangegeven dat ze een deel van de huur van statushouders kunnen betalen, zodat statushouders ook in duurdere woningen terecht kunnen en daarmee voor meer mogelijke woningen in aanmerking komen.
De maatregelen van de gemeente staan lijnrecht tegenover de aankondiging van migratieminister Marjolein Faber dat er geen voorrang meer mag worden verleend aan statushouders bij het toekennen van woningen. Het is daarom de vraag wat de gemeente in de praktijk voor elkaar kan krijgen.