Nederlanders voelen zich onveilig: massale run op wapens in Duitsland
Twentse ondernemer Herman Oldenkotte ziet een opvallende trend in zijn Duitse winkel. Steeds meer Nederlanders kopen daar wapens voor zelfverdediging, zoals pepperspray, tasers en gasalarmpistolen. In Duitsland zijn deze producten legaal, in tegenstelling tot Nederland waar ze verboden zijn. Vooral ‘home defense’-artikelen zijn populair, wapens die bedoeld zijn om jezelf te beschermen bij een dreigende situatie.
Volgens Oldenkotte is de behoefte aan zelfverdediging onder Nederlanders de laatste tijd sterk toegenomen. "Mensen willen iets bij zich hebben om de controle terug te pakken in een onveilige situatie," zegt hij tegen Hart van Nederland. Hij ziet klanten uit heel Nederland, van verpleegkundigen die ’s avonds laat werken tot mensen die in de buurt van een asielzoekerscentrum wonen. De meest verkochte producten zijn rubberballenpistolen, elektroshockers en pepperspray.
Deze wapens zijn niet bedoeld om dodelijk letsel toe te brengen, maar om een belager tijdelijk uit te schakelen of af te schrikken. "Pepperspray zorgt ervoor dat iemand tijdelijk uitgeschakeld is, zonder blijvend letsel. Rubberballenpistolen veroorzaken hooguit blauwe plekken," legt Oldenkotte uit.
Uit een enquête van het Hart van Nederland-panel blijkt dat veel Nederlanders zich onveilig voelen. Maar liefst 38 procent van de panelleden geeft aan bang te zijn thuis slachtoffer te worden van geweld. Daarnaast zegt 26 procent van de deelnemers een wapen in huis te hebben ter zelfverdediging. Hierbij gaat het vooral om slag- of steekwapens. Vrouwen kiezen vaker voor pepperspray, terwijl mannen vaker luchtdrukwapens of alarmpistolen hebben.
De cijfers tonen volgens Oldenkotte aan dat het gevoel van onveiligheid toeneemt. "Mensen willen weerbaarder zijn. Dat vertaalt zich in hun gedrag: ze nemen maatregelen om zichzelf te beschermen". In Nederland is het bezit van wapens zoals pepperspray en tasers strafbaar. De Wet wapens en munitie verbiedt het gebruik van deze wapens, en overtreding kan leiden tot hoge boetes. Voor het bezitten van pepperspray geldt een boete van 350 euro bij een eerste overtreding. Toch lijken de boetes veel mensen niet af te schrikken. 'Veel klanten zeggen dat ze liever een boete pakken dan in het ziekenhuis belanden', aldus Oldenkotte.