Duitse krant roept op tot harde aanpak van rechtse werknemers
De Duitse krant Tagesspiegel heeft in een nieuw artikel opgeroepen om collega's en werknemers met een rechtse mening te confronteren en zelfs te rapporteren. Er wordt expliciet verwezen naar individuen die de AfD steunen, die in het artikel wordt bestempeld als 'rechts-extremisme'.
Kunnen AfD-sympathisanten zich nog wel openlijk uitspreken?
Met de Duitse parlementsverkiezingen in aantocht staat de rechtse AfD er goed voor in de peilingen. De AfD lijkt momenteel de tweede partij te worden in Duitsland, na de christen-democratische CDU. Echter roept Tagesspiegel op om de populariteit van de AfD niet langer te accepteren.
Het artikel claimt mensen te willen helpen die te maken krijgen met collega's die sympathiseren met de AfD: 'Help, mijn collega praat als de AfD! Zo ga je rechtspopulistische slogans tegen op de werkvloer.' Het artikel spreekt over 'anti-menselijke' en 'anti-democratische' uitlatingen, zoals de mening dat asielzoekers moeten worden uitgezet, of dat de NAVO op enige manier iets te maken heeft met de Russische invasie in Oekraïne. Media-bedrijven die aan deze narratieven bijdragen en kritisch zijn op de gevestigde media worden tevens 'de liegende media' genoemd.
De krant vindt dat werkgevers ook moeten aangeven dat 'AfD-denkbeelden' niet geaccepteerd worden op de werkvloer: 'Werkgevers moeten ingrijpen, een duidelijke verklaring afleggen, het personeel aanspreken, duidelijkheid scheppen en een richtlijn opstellen.'
Indien werknemers collega's signaleren met 'AfD-denkbeelden', moeten zij volgens het artikel niet aarzelen om dit te melden bij de werkgever: 'Hiervoor kan het klachtenmanagement, gelijkekansenfunctionarissen of personeelszaken worden ingezet.' Daarnaast moeten werknemers volgens het artikel 'bondgenoten vinden in het personeelsbestand' om samen op te trekken tegen de collega's met 'AfD-denkbeelden'.
Ook wordt opgeroepen om deze rechtse collega's, indien ze hun meningen blijven geven, uiteindelijk te ontslaan: 'Als een collega klaagt over 'buitenlandse infiltratie' in Duitsland, zal de werkgever eerst het gedrag berispen voordat hij een formele waarschuwing geeft. Als dergelijke standpunten worden herhaald, word je onmiddellijk ontslagen.'
Daarmee lijken de spanningen tussen linkse en rechtse Duitsers in de aanloop naar de Duitse verkiezingen verder op te lopen.