Onderzoek: vaccinatieschade verdwijnt in ‘long covid’-statistieken
Een nieuwe analyse van medische vergoedingssystemen in Duitsland heeft een opmerkelijk mechanisme blootgelegd: patiënten met vaccinatieschade worden vaak geregistreerd als long covid-gevallen. Volgens critici is dit een bewuste strategie om vaccinatieschade te verhullen en onder de radar te houden. Ook het bijwerkingencentrum Lareb erkent dat er meer onderzoek nodig is naar long covidklachten na coronavaccinatie.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Duitse statisticus Tom Lausen, die zich richtte op hoe huisartsen in Duitsland hun behandelingen declareren. Zijn bevindingen tonen aan dat artsen extra vergoedingen krijgen als ze een patiënt diagnosticeren met long covid, terwijl voor vaccinatieschade geen aparte declaratiecode bestaat. Dit werpt vragen op over de prikkels binnen het systeem, meldt de Oostenrijkse blog tkp.
Een arts die een patiënt met chronische vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn of concentratieproblemen ziet, kan financieel profiteren door long covid te diagnosticeren. “Een patiënt met drie vaccinaties en zonder positieve Covid-test kan alsnog onder long covid worden geregistreerd,” aldus Lausen.
Medische richtlijnen bevestigen verwarring
De situatie wordt verder bemoeilijkt door officiële richtlijnen. De KBV, de instantie die verantwoordelijk is voor medische vergoedingen, stelt dat het long covid-regelwerk ook van toepassing is op vaccinatieschade. Een verklaring op papier bevestigt: “Ook klachten na een Covid-19-vaccinatie vallen onder long covid.”
Hierdoor kunnen patiënten met vaccinatieschade zonder enige positieve Covid-test toch onder dezelfde noemer vallen. Dit roept ernstige vragen op over de transparantie en de juistheid van medische statistieken.
Financiële prikkels voor Long Covid-diagnoses
Vanaf 1 januari 2025 hebben artsen in Duitsland nieuwe codes gekregen om long covid-behandelingen te declareren. Voor een basisonderzoek ontvangen artsen 20,33 euro. Bij ernstigere gevallen, zoals patiënten met langdurige arbeidsongeschiktheid door chronisch vermoeidheidssyndroom, kan een extra vergoeding van 15,86 euro per consult worden gedeclareerd.
Critici wijzen erop dat deze financiële stimulansen kunnen leiden tot een scheef beeld. “Het systeem moedigt aan om Long Covid te registreren, terwijl andere mogelijke oorzaken – zoals vaccinatieschade – niet apart worden vermeld,” aldus Lausen.
Tegelijkertijd erkent het bijwerkingencentrum Lareb dat er meer onderzoek nodig is naar long covidklachten na de coronavaccinatie. Dit noopt FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren tot de reactie: 'Wat werden we weggehoond toen we suggereerden dat "Long COVID" in feite een bijwerking is van de coronaprikken. Inmiddels moet zelfs bijwerkingencentrum Lareb erkennen dat dit onvoldoende onderzocht is. Vroeg of laat komt de waarheid altijd bovendrijven!'