Weer een klap voor boeren’: emigreren of stoppen?
De stikstofuitspraak van de Haagse rechtbank heeft opnieuw de aandacht gevestigd op het steeds terugkerende stikstofprobleem in Nederland. Greenpeace sleepte de Staat succesvol voor de rechter en dwong af dat de stikstofuitstoot op de helft van de natuurgebieden voor eind 2030 onder een kritieke grens moet komen. Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor de landbouwsector en het kabinet, dat nu met aangescherpte plannen moet komen.
De uitspraak bepaalt dat de overheid verplicht is de stikstofuitstoot fors te reduceren. Minister Femke Wiersma van Landbouw gaf aan dat de nieuwe plannen nog moeten worden uitgewerkt. Ze benadrukte echter dat gedwongen uitkoop van boeren geen onderdeel zal zijn van de aanpak: “Daar is binnen de coalitie geen ruimte voor.”
In de talkshow van Renze Klamer besprak boerin Annemiek Koekoek de impact van de stikstofuitspraak. Koekoek, bekend van Boer Zoekt Vrouw en Expeditie Robinson, vertelde dat ze niet verbaasd is over de uitspraak. Toch heeft ze weinig vertrouwen in de haalbaarheid van de stikstofdoelen. “Zelfs als je heel Nederland leegveegt, halen we die doelen niet", stelde Koekoek.
Ze pleitte voor een realistischer beleid dat rekening houdt met andere bronnen van stikstof, zoals snelwegen en industrie. Hoewel de landbouw verantwoordelijk wordt gehouden voor 79 procent van de uitstoot, voelt Koekoek zich niet verantwoordelijk voor de stikstof die op natuurgebieden neerslaat. “We hebben al verbeteringen voorgesteld, zoals minder koeien en efficiënter voeren. Maar er moet wel helder beleid komen.”