FVD pleit voor afschaffing stikstofnormen: “Probleem meteen opgelost”
Het stikstofdebat blijft de gemoederen verhitten in de Tweede Kamer. Tijdens een commissievergadering pleitte FVD-Kamerlid Lidewij de Vos voor een radicale koerswijziging: het per direct uit de wet halen van de kritische depositiewaarden (KDW) voor stikstof. Volgens haar zou dit de sleutel zijn om de impasse rondom stikstof en boeren te doorbreken. “Als we die doelen uit de wet halen, dan is het probleem van de ene op de andere dag gewoon opgelost.”
Tijdens een commissievergadering over het stikstofbeleid benadrukt FVD-Kamerlid Lidewij de Vos dat de kern van de problemen rondom stikstof bij de kritische depositiewaarden (KDW) ligt. Ze roept op tot het per direct schrappen van deze normen uit de wet. Volgens De Vos zou dit “het probleem van de ene op de andere dag oplossen.”
De Vos stelt tijdens haar interruptie kritische vragen aan BBB-leider Caroline van der Plas. “Waarom is dat dan nog steeds niet gebeurd?” vraagt De Vos, verwijzend naar eerdere uitspraken van Van der Plas over het schrappen van de KDW’s. Van der Plas benadrukt dat het kabinet werkt aan een juridisch houdbaar alternatief en wijst op de oprichting van een ministeriële commissie onder leiding van de premier.
'Nederland heeft dit probleem zelf gecreëerd'
De Vos reageert scherp op de uitleg van Van der Plas. “Nederland heeft er zelf voor gekozen om de natuur op deze manier te monitoren. We hoeven het niet op basis van stikstof te doen. We kunnen naar de gebiedsinformatieformulieren kijken die Nederland eerst in de zes jaar bij de EU aanlevert. We hebben de beheerplannen liggen, we hebben een leeswijzer waar we ons aan kunnen houden.”
Volgens De Vos is er “geen enkele reden om die kritische depositiewaarden niet gewoon per direct uit de wet te halen.” Ze bekritiseert de houding van Van der Plas en stelt dat er geen juridisch vacuüm ontstaat als de stikstofdoelen worden geschrapt.
Als BBB de kritische depositiewaarden uit de wet wil halen, waarom duurt dat dan zo lang? @lidewij_devos stelt voor om de staat van de natuur te beoordelen op de realiteit, in plaats van modelmatige stikstofnormen. pic.twitter.com/OhbZ98BL6f
— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) January 24, 2025
Van der Plas: 'Meerdere factoren spelen een rol'
Van der Plas verwijst naar de complexiteit van het stikstofbeleid en benadrukt dat niet alleen stikstof een rol speelt bij de staat van de natuur. “De druk op de natuur heeft meerdere oorzaken. Stikstof kan daar wel een van zijn. Daar moeten we niet onze ogen voor sluiten. Maar ook droogte, zoals in de jaren 2018 en 2019, heeft verschrikkelijk veel schade opgeleverd aan de natuur. Ook het beheer door terreinbeherende organisaties, zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, is essentieel.”
De Vos houdt echter voet bij stuk en benadrukt dat de juridische uitdagingen rond stikstofmaatregelen uitsluitend voortkomen uit de aanwezigheid van KDW’s in de wet. “Het is toch een feit dat de enige reden dat we hier al deze maatregelen moeten treffen is omdat er in onze wet staat dat we bepaalde stikstofdoelen moeten halen. Die heeft Nederland er zelf in gezet. Dat is ook de enige reden dat we die rechtszaken nu aan onze broek hebben.”
FVD: directe afschaffing KDW’s noodzakelijk
De bijdrage van De Vos toont aan dat Forum voor Democratie de druk op het kabinet verder opvoert. Het schrappen van de stikstofnormen is volgens De Vos de enige manier om boeren de ruimte te geven om hun werk te blijven doen. Ze benadrukte dat andere middelen, zoals beheerplannen en natuurmonitoring, voldoende zijn om de staat van de natuur te bewaken.
Hoewel Van der Plas en het kabinet pleiten voor een voorzichtige aanpak, blijft Forum voor Democratie hameren op directe actie. Of de stikstofnormen daadwerkelijk worden aangepast, blijft vooralsnog onzeker.