Betalingsachterstand Amsterdam nog groter dan gedacht
De gemeente Amsterdam heeft 43.059 openstaande facturen, waarvan circa 27.000 facturen na de betaaltermijn van 30 dagen nog niet zijn betaald. Uit een brief van Hester van Buren, wethouder Financiën, blijkt dat alleen facturen die aan bepaalde voorwaarden voldoen in aanmerking komen voor een spoedprocedure.
Grote achterstanden bij gemeente Amsterdam
De achterstand is tot stand gekomen doordat de gemeente Amsterdam is overgestapt op een nieuw betalingssysteem, AFIS. Dit heeft extra vertraging opgeleverd, waarvoor nu extra personeel wordt ingezet om de achterstand weg te werken.
Tijdens een vergadering van de Rekeningcommissie maakte Van Buren het nieuws bekend. Op vragen over de werking van AFIS, dat sinds januari in gebruik is, gaf de wethouder toe dat er ‘een probleem’ is met de factuurverwerking. Volgens haar ging de invoering van het systeem ‘voor een groot deel goed’, maar zorgde een ‘technisch probleem’ voor vertraging bij betalingen.
De gemeente ontvangt normaal gesproken zo’n 25.000 facturen per maand. Leveranciers van uiteenlopende diensten, zoals catering, evenementen en onderhoud, moeten daardoor nu veel langer wachten op hun geld. Hierdoor kunnen ondernemers in financiële problemen terechtkomen.
Voorwaarden voor spoedprocedure
De wethouder stelt verder een spoedprocedure in om de facturen zo snel mogelijk te betalen. Echter, niet alle facturen komen hiervoor in aanmerking. Volgens de brief van Van Buren moeten facturen aan drie eisen voldoen.
Zo stelt de brief dat ‘een factuur in aanmerking komt voor een spoedprocedure als het niet tijdig betalen leidt tot (1) ernstige financiële problemen bij de ontvangende partij, die gezien de omvang van het te betalen bedrag niet redelijkerwijs door de ontvangende partij gedragen kunnen worden, (2) een ernstige verstoring van de bedrijfscontinuïteit bij de gemeente, doordat de ontvangende partij de dienst of het goed niet levert, of (3) wettelijke verplichtingen, die anders een boete of andere extra kosten opleveren.’
Volgens Rogier Havelaar, CDA-fractievoorzitter in Amsterdam, is het stellen van voorwaarden onterecht: ‘Het lijkt dat we slechts het topje van de ijsberg zien. De wethouder schrijft in haar brief dat er allemaal criteria zijn om aan die spoedregeling te voldoen. Ik vind dat de wereld op zijn kop: te laat betalen en dan nog eisen stellen. De gemeente moet alles in het werk stellen om tot snelle betaling over te gaan. Het is teleurstellend en pijnlijk dat dit nu pas, begin februari, op tafel komt na vragen in de Rekeningcommissie. Waarom heeft dat een maand moeten duren? Ik ben daar wel boos over, dit gaat over ondernemers die in de problemen komen nadat zij te goeder trouw diensten leveren.’