Argentinië stapt uit WHO: overweegt ook vertrek uit Parijsakkoord
Argentinië heeft woensdag aangekondigd de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te verlaten. Het besluit volgt kort op de terugtrekking van de Verenigde Staten uit de organisatie, een beslissing van president Donald Trump. Beide landen stellen dat de WHO te veel invloed uitoefent op nationale beleidsvoering en inefficiënt met financiële middelen omgaat.
Met deze stap verliest de WHO niet alleen de VS, zijn grootste financier, maar ook Argentinië, waarmee het aantal lidstaten daalt naar 192.
Volgens een regeringswoordvoerder van president Javier Milei wil Argentinië niet langer gebonden zijn aan het beleid van een organisatie die haar autonomie beperkt. “Argentinië kan niet toestaan dat een internationale organisatie zich bemoeit met onze soevereiniteit,” verklaarde de woordvoerder tegenover persbureau Reuters.
Zowel Milei als Trump heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de WHO, vooral over de rol van de organisatie tijdens de coronapandemie. De leiders beschuldigen de WHO ervan te veel macht te hebben en gebrekkig te handelen tijdens de crisis. Ook zouden de bijdragen van hun landen aan de organisatie onevenredig hoog zijn in vergelijking met de invloed die ze krijgen in besluitvorming.
Meer internationale organisaties op de schop?
De regering-Milei overweegt om ook uit andere internationale instellingen te stappen. Volgens de Argentijnse nieuwssite Buenos Aires Herald heeft minister van Buitenlandse Zaken Gerard Werthein opdracht gekregen om de juridische gevolgen van zulke terugtrekkingen in kaart te brengen.
Welke organisaties het Zuid-Amerikaanse land nog meer wil verlaten, is niet volledig duidelijk. Wel zou het Parijsakkoord – het internationale klimaatakkoord uit 2015 – een van de doelwitten zijn.
President Milei staat bekend om zijn felle kritiek op klimaatbeleid en noemde klimaatverandering eerder een “socialistische leugen”. De terugtrekking uit het Parijsakkoord door de VS was een van de eerste maatregelen van Trump na zijn herverkiezing. Milei lijkt dit beleid nu te volgen.
Met het vertrek van de VS en Argentinië verliest de WHO belangrijke financiële bijdragen en politieke steun. De organisatie, die verantwoordelijk is voor de wereldwijde volksgezondheid, is sterk afhankelijk van donaties van lidstaten.