Voormalig Crowne Plaza-hotel omgevormd tot asielopvang
![crowne plaza croonen plaza](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/e77b5c79d5a56644870e30d0f95c65d9/crowne-plaza.jpg)
De gemeente Haarlemmermeer wil het volledige voormalige Crowne Plaza-hotel in Hoofddorp omvormen tot een asielopvang. De verhuur zou drie jaar moeten duren. Over deze plannen gaat het college van de gemeente in gesprek met het COA, meldt het Haarlems Dagblad.
Het voormalige hotel werd in 2022 door de gemeente gekocht om het te betrekken bij nieuwbouwplannen die de gemeente heeft. Echter, de kosten van deze plannen lopen op en het kan nog enkele jaren duren voordat de nieuwbouwplannen gerealiseerd worden. Daarom wil de gemeente het voormalige hotel gaan gebruiken voor asielopvang, zodat een deel van de kosten van de aankoop kan worden terugverdiend.
Meer opvangplekken voor asielzoekers
De eerste drie verdiepingen van het voormalige hotel zijn door de gemeente verhuurd aan het COA. Ook de vierde verdieping van het hotel wordt door het COA gebruikt, al zou deze volgens de afspraken dit jaar en volgend jaar moeten worden ontruimd. De vijfde verdieping wordt door de gemeente zelf gebruikt om statushouders te huisvesten.
De tijdelijke opvang van statushouders loopt dit jaar af, omdat de regeling van de overheid die dit mogelijk maakt, dit jaar wordt stopgezet. Daarom wil de gemeente de vierde en vijfde verdieping gebruiken om andere groepen, waaronder jongeren en studenten, te huisvesten. Dit is volgens het college van de gemeente echter niet mogelijk vanwege de Wet vaste huurcontracten, die tijdelijke verhuur bemoeilijkt.
Ook blijken woningcorporaties niet geïnteresseerd te zijn in het verhuren van kamers in het Crowne Plaza. Met name de gedeelde verantwoordelijkheid over het gebouw met het COA zou de voornaamste reden zijn.
Het verbouwen naar appartementen, wat de verhuur zou vergemakkelijken, blijkt uit onderzoek erg duur te zijn door de vele aanpassingen die nodig zijn. De verbouwing van de vijfde verdieping zou bijna acht ton kosten. Dit blijkt niet rendabel voor woningen die slechts tot maart 2028 gebruikt zouden mogen worden.
Het college stelt daarom dat het gehele hotel, inclusief de vierde en vijfde verdieping, moet worden ingezet voor asielopvang door het COA. Dit zou neerkomen op 192 extra opvangplekken. De extra huuropbrengsten moeten volgens de gemeente worden gebruikt om flexwoningen te realiseren voor onder andere jongeren en studenten.
BVNL-fractievoorzitter in de gemeente reageert op het nieuws: "Eigen inwoners kunnen de rambam krijgen."
Eigen inwoners kunnen de rambam krijgen https://t.co/GiECt5FvpU
— Paul Meijer 🇳🇱 (@PCIMeijer) February 9, 2025