Nieuw rapport onthult ongekende corruptie in Frankrijk
![Macron Macron](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/35204378251b58ac304757b8b652c7e7/macron.jpg)
Een nieuw rapport slaat alarm over de 'verontrustende en ongekende achteruitgang' van corruptie in Frankrijk. Steeds meer overheidsfunctionarissen blijken betrokken te zijn bij corruptiezaken, met een recordaantal ministers uit de regering van Emmanuel Macron die onder verdenking staan, meldt France info.
Volgens het rapport, gepubliceerd door de ngo Transparency International, is Frankrijk vorig jaar vijf plaatsen gezakt op de Corruptie Perceptie Index. In de ranglijst voor 2024 staat het land nu op de vijfentwintigste plaats, tien posities achter Duitsland.
Dit is een unieke situatie sinds de oprichting van de index in 1995. Voorheen bleef de Franse positie stabiel, maar nu dreigt het land 'de controle over corruptie te verliezen'.
Ministers onder verdenking
Volgens Transparency International hangt deze verslechtering samen met de politieke situatie in Frankrijk. 'Dit waarschuwingssignaal weerspiegelt een toename van integriteitsschendingen in een context van institutionele crisis', aldus het rapport.
Macron beloofde bij zijn aantreden in 2017 integriteit en eiste aanvankelijk dat ministers onder onderzoek zouden aftreden. Toch blijkt dat sindsdien maar liefst 26 ministers betrokken zijn geraakt bij politieke en juridische schandalen. Dit voedt onder de Franse bevolking de indruk dat de politieke elite ongestraft blijft.
Schandalen op het hoogste niveau
Voormalig president Nicolas Sarkozy staat momenteel in Parijs terecht. Hij wordt beschuldigd van illegale betalingen uit Libië om zijn presidentscampagne in 2007 te financieren. Sarkozy ontkent de aantijgingen, maar zijn verdediging slaagt er niet in de rechters te overtuigen.
Daarnaast draagt hij nu een elektronische enkelband na een veroordeling in een andere corruptiezaak. Nooit eerder kreeg een voormalig staatshoofd in Frankrijk een dergelijke straf.
Een andere omstreden benoeming is die van Richard Ferrand als hoofd van de Franse Constitutionele Raad, een van de hoogste bestuursorganen van het land. Ferrand werd door de anti-corruptieorganisatie Anticor beschuldigd van 'illegale belangenverstrengeling'. Hoewel de rechtbank hem in 2021 vrijsprak, gebeurde dit enkel vanwege verjaring. Zijn naam blijft dus verbonden aan een corruptiezaak met directe banden naar president Macron.
Macrons beloofde 'nieuwe politieke cultuur', zonder vriendjespolitiek en belangenverstrengeling, lijkt daarmee volledig verdwenen.
Corruptie op alle niveaus
Corruptie beperkt zich niet tot de top van de staat. Volgens France Info komt het ook op lagere niveaus voor, bij politie en ambtenaren. Dit fenomeen wordt omschreven als 'alledaagse corruptie'.
Voorbeelden zijn politieagenten die tegen betaling documenten vervalsen, gestolen auto’s een nieuwe identiteit geven of bewijsstukken manipuleren bij drugscontroles. Deze gevallen blijven vaak verborgen en komen pas aan het licht bij grotere strafrechtelijke onderzoeken.