Rechter spreekt voetballer vrij van anti-blank racisme
![Kerr Kerr](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/b2ecafe26f8a6abba8c18acddc5a17e1/kerr.jpg)
De Australische Chelsea-voetbalster Sam Kerr is door een Britse rechtbank vrijgesproken van racistische belediging van een politieagent. Ze werd ervan beschuldigd een agent ‘fucking dom en wit’ te hebben genoemd na een incident met een taxi in Twickenham, Londen. Dit meldt BBC.
De zaak draaide om een incident op 30 januari 2023, waarbij Kerr en haar partner, de Amerikaanse voetbalster Kristie Mewis, in conflict kwamen met een taxichauffeur. De chauffeur bracht het stel naar het politiebureau nadat een van hen had overgegeven in de auto en de achterruit van het voertuig was beschadigd.
Op het bureau zou Kerr vervolgens agressief zijn geworden tegen agent Stephen Lovell, die haar probeerde te kalmeren. Op camerabeelden, die tijdens de rechtszaak werden getoond, was te horen hoe Kerr hem uitschold voor “fucking dom en wit”. De aanklacht luidde dan ook ‘racistisch gemotiveerde intimidatie’, een strafbaar feit onder de Britse wet. Ook noemde ze Lovell meermaals een "wit geprivilegieerd persoon".
Chelsea star Sam Kerr's heated argument with police has been released. A police officer was left feeling 'belittled and upset' after Chelsea women's star Sam Kerr branded him 'f****** stupid and white', a court has heard. 🎥 Crown Prosecution Service pic.twitter.com/sP6kA3mD3V
— Mail Sport (@MailSport) February 6, 2025
Sam Kerr is a vile racist. pic.twitter.com/Z7o2mFCf3v
— LeanneSpurs 🇬🇧 (@LeanneSpurs) February 11, 2025
Kerr ontkent racistische intentie
Hoewel Kerr erkende dat ze de woorden had gebruikt, ontkende ze dat ze Lovell ‘dom’ noemde vanwege zijn huidskleur. In haar verdediging verklaarde de Chelsea-aanvaller: “Ik geloofde dat hij zijn macht en privilege gebruikte tegen mij. Ik probeerde uit te drukken dat zij [de politie] nooit zouden begrijpen wat wij net hadden meegemaakt en de angst die we voelden.”
Tijdens de rechtszaak benadrukte de verdediging dat Kerr in paniek was en dat haar opmerkingen voortkwamen uit haar emotionele toestand. Ook zou ze zich ‘gevangen’ hebben gevoeld tijdens de taxi-rit, wat haar reactie zou hebben beïnvloed.
Discussie over omgekeerde discriminatie
De zaak bracht een bredere discussie op gang over racisme en dubbele standaarden in wetgeving. Aanklager Bill Emlyn-Jones KC vroeg zich in zijn slotpleidooi hardop af of de uitspraak anders zou zijn geweest als de situatie was omgekeerd.
“Zou dit een racistische belediging zijn als ze ‘dom en zwart’ had gezegd? Natuurlijk wel, daar zou geen twijfel over bestaan,” stelde hij.
Desondanks oordeelde de jury dat Kerr niet schuldig was aan een racistische overtreding. Na de uitspraak verliet Kerr de rechtbank met een glimlach en een duim omhoog richting haar juridische team.
Rechter wijst op Kerrs eigen rol in het conflict
Hoewel rechter Peter Lodder KC benadrukte dat hij de uitspraak van de jury respecteerde, liet hij doorschemeren dat Kerr zelf een grote rol speelde in het incident.
“Haar eigen gedrag heeft in aanzienlijke mate bijgedragen aan de situatie,” stelde Lodder. Toch had dit volgens de rechtbank geen juridische gevolgen voor de zaak.