Toch geen rechtse regering in Oostenrijk? Onderhandelingen mislukt

In Oostenrijk zijn de onderhandelingen tussen de rechtse FPÖ en centrumrechtse ÖVP voor een nieuwe regering stukgelopen. Herbert Kickl, leider van de FPÖ, bevestigde het mislukken van de formatiegesprekken. Hij leidde de gesprekken sinds 6 januari, na een opdracht van de Oostenrijkse president. Eerdere pogingen zonder de FPÖ waren ook al vastgelopen, meldt de NOS.
Beschuldigingen over en weer
De FPÖ onderhandelde ruim een maand met de christendemocratische ÖVP, maar de gesprekken verliepen moeizaam. Volgens Kickl heeft zijn partij zich flexibel opgesteld: 'Hoewel we ÖVP op veel punten tegemoet zijn gekomen, waren de onderhandelingen tot onze spijt uiteindelijk niet succesvol.'
De ÖVP legt de schuld echter bij Kickl. De partij verwijt hem een harde houding: 'Hij was niet bereid om compromissen te sluiten en een partnerschap op gelijke voorwaarden aan te gaan.'
Achtergrond en protesten
De FPÖ boekte in september een grote verkiezingswinst met bijna 29 procent van de stemmen. Toch weigerden andere partijen aanvankelijk om met Kickl te onderhandelen vanwege zijn vermeende pro-Russische standpunten.
Toch kwamen de FPÖ en ÖVP aan tafel nadat eerdere gesprekken van de ÖVP met de liberale Neos en de sociaaldemocratische SPÖ waren gestrand. Dit leidde tot protesten onder een deel van de linkse bevolking van Oostenrijk. Tienduizenden Oostenrijkers gingen de straat op met leuzen als: 'Wij willen geen extreemrechts Oostenrijk' en 'Geen FPÖ'.
Twistpunten bij de formatie
Op een aantal thema's waaronder de economie en migratie, wisten de FPÖ en ÖVP elkaar te vinden. Echter ontstonden met name discussies rondom het verdelen van de ministerposten. Dit obstakel hebben de partijen niet weten op te lossen.
De FPÖ eiste de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken, wat de ÖVP niet wilde accepteren. De ÖVP ging hierin mee in de huidige ambtelijke top van het ministerie van Binnenlandse Zaken die beweert dat Oostenrijk in gevaar zal komen door de banden die de FPÖ met Rusland zou hebben.
Nieuwe verkiezingen mogelijk
Met het mislukken van deze poging blijft de politieke toekomst onzeker. Andere partijen staan open voor nieuwe gesprekken, maar ook nieuwe verkiezingen lijken een reële optie. Mocht het zover komen, dan worden die naar verwachting in juni gehouden.