Apeldoorn: stikstofregels verhinderen komst vluchtelingenopvang
![Heerts Heerts](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/8211a35bbc4282b667fdc991ecaaecab/heerts.jpg)
De gemeente Apeldoorn zit klem. Hotel Oranjeoord, gekocht voor ruim 3,6 miljoen euro om 150 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen, blijft leeg. De reden? Strenge stikstofregels. Burgemeester Ton Heerts luidt de noodklok bij De Stentor: "We krijgen de opdracht om vluchtelingen op te vangen, maar de vergunningen worden ons onmogelijk gemaakt."
Apeldoorn kocht eind oktober 2024 Hotel Oranjeoord in Hoog Soeren om 120 tot 150 Oekraïense vluchtelingen onder te brengen. De locatie ligt echter in een Natura2000-gebied, wat betekent dat voor de verbouwing een stikstofvergunning nodig is. Door een recente uitspraak van de Raad van State ligt de vergunningverlening stil. Apeldoorn heeft daardoor een groot probleem: zonder vergunning mag er niet worden verbouwd, waardoor de geplande opvangplekken niet tijdig beschikbaar komen.
Volgens de nieuwe stikstofregels mogen niet-gebruikte stikstofrechten van andere bedrijven niet langer worden ingezet. Activiteiten zijn alleen toegestaan als wordt aangetoond dat ze de natuur niet schaden. Dit treft vooral provincies met veel natuurgebieden, zoals Gelderland, Overijssel en Drenthe.
Burgemeester Heerts uit zijn frustratie, meldt De Stentor: "Het gereedschap wordt ons uit handen geslagen. We willen vluchtelingen opvangen, maar door de regels kunnen we onze belofte niet nakomen."
Niet alleen Oekraïners de dupe
De gevolgen reiken verder dan de Oekraïense opvang. Ook de opvang van asielzoekers in voormalig hotel De Vrijenberg in Loenen staat op losse schroeven. Hier zouden 150 asielzoekers terechtkomen, maar stikstofregels blokkeren ook hier de benodigde vergunning. Hiermee kan Apeldoorn zijn verplichte quotum voor vluchtelingenopvang mogelijk niet halen.
Apeldoorn is niet de enige gemeente die vastloopt. Ook Dalfsen, Nijverdal en Zierikzee lopen tegen dezelfde muur op. In Oldebroek werd vorig jaar al een plan voor een asielzoekerscentrum geschrapt vanwege stikstofregels. Dit patroon zorgt voor groeiende frustratie bij gemeenten, die tussen het Rijk en de stikstofwetgeving klem zitten.
De provincie Gelderland werkt aan een oplossing. Een van de plannen is het instellen van zones rond kwetsbare natuurgebieden waar strengere stikstofregels gelden. Dit zou elders in de provincie juist ruimte moeten geven voor ontwikkelingen, zoals vluchtelingenopvang.
Ook elders in het land dwarsbomen strenge natuurregels de komst van een vluchtelingenopvang. Zo dreigt de geplande bouw van een azc tussen Nijmegen en Wijchen te stranden door een beschermde diersoort: de das. Sporen van het dier zijn aangetroffen op de bouwlocatie, waardoor de vergunning op losse schroeven staat.