Oostenrijk krijgt nieuwe regering zonder rechts FPÖ

Oostenrijk krijgt een nieuwe regeringscoalitie waarin de rechtse FPÖ opnieuw buitenspel is gezet. Na mislukte onderhandelingen tussen de FPÖ en de ÖVP is een akkoord in zicht tussen de centrumrechtse ÖVP, de linkse SPÖ en de liberale Neos. De verdeling van ministersposten is grotendeels geregeld, hoewel enkele details nog worden besproken, meldt Remix.
Stocker wordt bondskanselier
De leiders van de drie partijen, Christian Stocker (ÖVP), Andreas Babler (SPÖ) en Beate Meinl-Reisinger (Neos), bevestigden hun voornemen om een regering te vormen na een ontmoeting met president Alexander Van der Bellen in Hofburg. Van der Bellen noemde de onderhandelingen 'vergevorderd'.
Christian Stocker (ÖVP) wordt bondskanselier. De SPÖ krijgt het ministerie van Justitie, terwijl de ÖVP de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie behoudt. Er loopt een onderzoek naar de ÖVP, waardoor een justitieminister uit die partij mogelijk problematisch zou zijn. De SPÖ noemt Muna Duzdar en Selma Yildirim als mogelijke kandidaten voor Justitie, maar een onafhankelijke kandidaat, zoals rechter Oliver Scheiber, is ook een optie.
Neos neemt het ministerie van Buitenlandse Zaken over, waarbij Meinl-Reisinger als minister wordt genoemd. De partij staat bekend om haar uitgesproken pro-EU-standpunten. De ÖVP krijgt Economische Zaken, al is nog geen kandidaat bekend. Ook het ministerie van Onderwijs gaat naar de Neos.
FPÖ woedend over uitsluiting
De FPÖ reageert fel op de politieke ontwikkelingen. De partij stelt dat de ÖVP vanaf het begin 'schijnoverleg' voerde met de FPÖ, terwijl achter de schermen een coalitie met de SPÖ en Neos werd voorbereid. 'Nu zien we precies wat ze maanden voor de verkiezingen al opzetten en wat Duitsland vernietigd heeft: een 'stoplichtregering' van verkiezingsverliezers, vijandig tegenover economie en burgers', aldus FPÖ-secretaris Michael Schnedlitz.
Volgens Schnedlitz betekent deze regering een voortzetting van 'economische neergang, veiligheidschaos en massale illegale immigratie'. Hij beweert dat met FPÖ-leider Herbert Kickl als kanselier 'de bevolking gewonnen zou hebben' in plaats van het politieke establishment. De FPÖ eist daarom onmiddellijke nieuwe verkiezingen.
Beschuldigingen van politieke manipulatie
Binnen de FPÖ wordt gespeculeerd dat sommige ÖVP-leden de onderhandelingen hebben gebruikt als excuus om voormalig kanselier Karl Nehammer uit de weg te ruimen. Nehammer had eerder gezworen nooit met de FPÖ samen te werken.
FPÖ-politicus Christian Hafenecker noemde de gang van zaken een 'grove misleiding' van de kiezers: 'Kickl en de FPÖ onderhandelden voor het volk, niet tegen hen. De ÖVP zoekt geen regering voor Oostenrijk, maar voor zichzelf. De drijfveren zijn zelfbelang, ijdelheid en het verbergen van eigen mislukkingen, wat het verkiezingsresultaat ook duidelijk maakte', verklaarde hij.
Met deze nieuwe coalitie lijkt Oostenrijk af te stevenen op een beleid dat dichter bij de EU en het establishment blijft, terwijl de FPÖ zich opnieuw in de oppositie bevindt.