Elektrische bussen kampen met grote problemen: dieselvloot keert terug in openbaar vervoer

De overgang naar elektrische bussen in het openbaar vervoer verloopt allerminst vlekkeloos. Problemen met laadpalen, netcongestie en ondermaatse accu’s zorgen ervoor dat veel vervoerders noodgedwongen teruggrijpen op oude dieselbussen. Inmiddels rijden er honderden vervangende dieselbussen rond, terwijl het doel juist was om het OV uitstootvrij te maken, meldt De Telegraaf. In Scandinavië speelt dit probleem al langer.
Vervoerders die overstappen op elektrische bussen lopen tegen diverse obstakels aan. Netcongestie – de overbelasting van het elektriciteitsnet – zorgt ervoor dat laadstations niet altijd kunnen worden gebruikt. Ook de levering van nieuwe e-bussen verloopt traag door productieproblemen en faillissementen van fabrikanten. In sommige gevallen zijn bestelde voertuigen meer dan een jaar te laat.
Daarnaast kampen vervoerders met technische problemen. Zo kunnen laadstations in sommige steden niet goed worden gebruikt doordat de weg verzakt is, waardoor de pantograaf (het oplaadsysteem) geen goed contact maakt. Ook de beperkte actieradius van de accu’s, vooral in winterse omstandigheden, leidt tot extra bijlaadsessies. Dit is een probleem wanneer laadpalen defect zijn of wanneer chauffeurs afhankelijk zijn van verschillende laadsystemen per regio.
Steeds meer dieselbussen keren terug op de weg
Het gevolg is dat veel vervoerders voorlopig terugvallen op dieselbussen. In Friesland rijdt vervoerder Qbuzzbijvoorbeeld met slechts 12 elektrische bussen tegenover 228 diesels. De reden? Netcongestie.
Ook in Zuid-Holland zijn er grote problemen, meldt De Telegraaf. Door de late levering van Iveco-bussen en het faillissement van Van Hool worden er veel oude dieselbussen ingezet. In Flevoland moeten bussen zelfs naar Lelystad Airport rijden om daar te kunnen opladen voordat ze hun dienst kunnen starten. Dit leidt tot extra logistieke uitdagingen en hogere kosten.
Ook Arriva heeft te maken met netcongestie en weet nu al dat het in december opnieuw diesels moet inzetten in Roosendaal, omdat de laadvoorzieningen niet toereikend zijn. De problemen spelen inmiddels landelijk en niet alleen in afgelegen regio’s.
Door de problemen met elektrische bussen zijn niet alleen de vervoerders, maar ook reizigers de dupe. Buslijnen vallen uit, vertragingen nemen toe en in sommige regio’s rijden minder bussen dan gepland. Dit leidt tot een verminderde betrouwbaarheid van het openbaar vervoer, terwijl de overheid juist wil dat meer mensen de auto laten staan.
Openbaar vervoer hapert
Ook in Zweden en Noorwegen, waar het 's winters nog veel kouders is, zijn er grote problemen met elektrische stadsbussen. In Oslo werden vorig jaar wekenlang honderden tot duizenden buslijnen geschrapt, omdat de accu's van de elektrische stadsbussen niet bestand waren tegen de lage temperaturen. Daarom konden de bussen nog amper rijden. Er werden alsnog dieselbussen ingezet om de reizigers naar de gewenste bestemming te brengen.
Tegelijkertijd werd er al een maand lang minstens twintig busritten geschrapt in de Zweedse regio Gävleborg. Dit kwam doordat de onlangs aangekochte elektrische stadsbussen onbruikbaar waren in het koude winterweer.