Madrid weigert hoofddoek op scholen te verbieden

In de regio Madrid laait de discussie over de islamisering van het onderwijs opnieuw op. Het stadsbestuur van de Spaanse hoofdstad heeft besloten geen verbod op het dragen van de hoofddoek in klaslokalen in te voeren. Volgens de regering ligt de beslissing bij de scholen zelf. Ondertussen levert de rechtse anti-immigratiepartij VOX felle kritiek op het beleid en waarschuwt de partij voor de groeiende invloed van islamistische groeperingen in het onderwijs.
De oppositiepartij VOX laat zich niet onbetuigd, meldt de krant La Gaceta. Woensdag uitte Isabel Pérez Moñino, woordvoerder van de partij in de Madrileense Assemblee, haar woede over een recente pro-hoofddoekbijeenkomst in Parla. De bijeenkomst was georganiseerd door verschillende studentenvakbonden en scholen, met als doel het dragen van de hoofddoek te normaliseren en ‘islamofobie’ te bestrijden.
Pérez Moñino noemt het ‘schandalig’ dat zulke evenementen worden gefinancierd met belastinggeld. “Het is onacceptabel dat de regering subsidies verstrekt aan organisaties die een kledingstuk promoten dat in veel landen symbool staat voor de onderdrukking van vrouwen. In Iran en Afghanistan riskeren vrouwen zware straffen als ze weigeren het te dragen. Hoe kunnen wij hier in Spanje dan beweren dat het een keuze is?”
Volgens VOX is de hoofddoek geen neutraal kledingstuk. Moñino stelde eerder deze week al dat het ‘geen onschuldige modekeuze is, maar een teken van eeuwenlange onderwerping en controle over het lichaam en de wil van vrouwen’.
Regionale regering: scholen beslissen zelf
Ondanks de aanhoudende kritiek van VOX ziet het stadsbestuur van Isabel Ayuso geen reden om een verbod in te voeren. Woordvoerder Miguel Ángel García Martín benadrukt dat scholen hun eigen beleid bepalen. “De autonomie van de scholen bepaalt de gedragsregels binnen een instelling. Dit geldt voor zowel leraren, studenten als de rest van de onderwijsinstelling,” verklaarde hij in gesprek met La Gaceta.
Dit betekent dat er geen algemene richtlijnen komen en dat sommige scholen het dragen van de hoofddoek kunnen toestaan, terwijl andere het wellicht verbieden. De flexibiliteit in het beleid leidt echter tot verdeeldheid. Critici vrezen dat scholen onder druk worden gezet om islamitische gebruiken te accommoderen, terwijl anderen juist pleiten voor neutraliteit in het onderwijs.
Internationale context
De discussie over de islamitische sluier beperkt zich niet tot Spanje. Wereldwijd is het een symbool van controverse. In Iran is de bekende zanger Mehdi Yarrahi onlangs veroordeeld tot 74 zweepslagen omdat hij vrouwen opriep de hoofddoek af te leggen. Zijn advocaat, Zahra Minuei, bevestigde dat de straf volledig is uitgevoerd door de Revolutionaire Islamitische Rechtbank. Yarrahi verklaarde dat hij ‘bereid is de prijs voor vrijheid te betalen’.
Zijn zaak wordt door critici aangehaald als bewijs dat de hoofddoek wereldwijd niet zozeer een vrije keuze is, maar eerder een instrument van onderdrukking.