Flatbewoners in angst na massale kraak: ‘Het is compleet uit de hand gelopen’

In Amsterdam-West is flatgebouw Klokkenhof aan het Surinameplein veranderd in een chaos. Zestig woningen zijn gekraakt, en bewoners spreken van ernstige overlast. Ze worden geconfronteerd met bedreigingen, drugsgebruik en geweld. ‘Vrienden van mij durven niet meer langs te komen’, zegt een bewoner, meldt De Telegraaf.
Krakers bepalen de regels
Een groep krakers is bereid om met de media te praten, maar onder voorwaarden. ‘Wij willen best met de media praten, maar wel met 'onze' media’, zegt een van hen. Ze verwijzen naar een links platform dat eerst een statement moet publiceren. Wanneer dat komt, is nog onduidelijk. ‘Daar gaan we nog over nadenken.’
Volgens de krakers zijn er ‘leugens verspreid’ en willen ze deze rechtzetten. Toch benadrukken ze dat ze geen georganiseerde groep vormen. ‘Wij zijn niet één groep, wij zijn niet één collectief. Wij zijn individuen.’
Overlast en dreiging in de flat
De situatie in Klokkenhof is grimmig. ‘Vorig jaar mei waren er zeven woningen gekraakt. Dat vonden we niet zo erg’, vertelt een bewoner. Maar daarna kwamen steeds meer krakers, en de problemen stapelden zich op.
Huurders klagen over harde techno, ruzies en drugsgebruik. ‘Ze hebben zelfs een woning opengebroken van iemand die er nog woont. En bij een andere bewoner hebben ze 'wegwezen' op de deur geschreven.’ De stress is groot. ‘Je bent altijd op je hoede. Als het bij de eerste krakers was gebleven, dan was het te doen geweest. Maar nu is het compleet uit de hand gelopen.’
Vesteda schakelt beveiliging in
Verhuurder Vesteda heeft inmiddels beveiligers ingezet. Toch voelen bewoners zich niet veiliger. Ze kregen te horen dat de zesde verdieping verboden terrein is. Daar zou een loslopende vechthond zijn en zouden agressieve krakers wonen.
PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis bezocht het pand en zag hoe groot de angst is. ‘Zij was in elkaar geslagen door een kraker die zwaar drugsverslaafd is. Sindsdien was ze niet meer thuis geweest. Ze had echt angst om naar binnen te gaan. Dat vond ik heel verdrietig om te zien.’
Volgens Heinhuis hebben de krakers hun eigen regels. ‘Laatst was er nog een ruzie, waarbij een kraker door een andere kraker uit het pand werd gezet. Als bewoners daar iets van zeggen, krijgen ze te horen dat de krakers dat onderling bepalen. Wie zijn zij om dat te zeggen?’
Ontruiming laat op zich wachten
Vesteda wil de flat renoveren, maar bewoners met tijdelijke contracten moesten vertrekken. Volgens Heinhuis is er weinig gedaan om kraken te voorkomen. De gemeente kan pas ingrijpen als er maatregelen zijn genomen, zoals antikraakbewoners plaatsen. ‘Voor zover ik weet, is dat nog niet gebeurd’, aldus Heinhuis.
Vesteda stelt dat er wel stappen zijn ondernomen. ‘We hebben stalen platen voor deuren geplaatst, 24-uursbeveiliging ingeschakeld en de politie direct ingeschakeld bij een beginnende kraak.’ Toch bleven nieuwe krakers binnenkomen.
Ondertussen nemen de problemen toe. ‘Ondanks onze aangiftes en de talloze meldingen van bewoners heeft het Openbaar Ministerie nog geen actie ondernomen’, zegt Vesteda-woordvoerder Wim Bos. Een agressieve kraker werd pas na drie weken verwijderd.
Ontruimen blijft lastig. De gemeente en politie grijpen niet in, omdat Vesteda nog geen definitieve renovatiedatum heeft. De vergunning is aangevraagd, maar door een bezwaarprocedure blijft goedkeuring uit.
Vesteda heeft zestig dagvaardingen voorbereid om de krakers via de rechter uit het pand te krijgen. Maar hoe lang dat duurt, is onzeker. ‘Dit is dweilen met de kraan open’, aldus Bos.