Minister Agema slikt haar kritiek in: geen strenge meldplicht voor bijwerkingen

Als Kamerlid pleitte Fleur Agema vurig ervoor dat alle bijwerkingen met implantaten en hulpmiddelen direct gemeld zouden worden bij de inspectie. Maar nu, als minister, slikt de PVV-prominent haar felle standpunt in. Tegenover het tv-programma Radar zegt ze niets te willen veranderen aan de huidige praktijk, waarbij bekende bijwerkingen ondergesneeuwd kunnen raken bij de inspectie.
Maandagavond liet het NPO-programma Radar haar licht schijnen op bijwerkingen bij het koperspiraaltje. Vrouwen ervaren relatief veel klachten bij deze bekende anticonceptievorm, en er worden zelfs zwangerschappen gemeld. In de praktijk wordt er echter amper wat gedaan met deze klachten, omdat fabrikanten de bijwerkingen, die al worden genoemd op de bijsluiter, niet hoevende melden bij de inspectie. De bekende mankementen hoeven alleen te worden opgenomen in samenvattende verslagen.
Deze regel leidt ertoe dat bekende klachten veelal ondergesneeuwd raken bij de inspectie. Fabrikanten maken soms zeer uitgebreide bijsluiters bij hun producten, zodat ze zoveel mogelijk klachten niet hoeven door te sturen naar de inspectie. Hierdoor kan de inspectie het idee krijgen dat een product amper bijwerkingen heeft, terwijl dit in de praktijk dus heel anders kan liggen.
In 2019 was Agema zeer kritisch op deze gang van zaken. "We leven toch niet in een bananenrepubliek? Verbied dit soort gluiperige contracten, zeg ik tegen de minister. Laat er een meldplicht komen voor alle bijwerkingen, mankementen en incidenten met implantaten en hulpmiddelen. Niet bij de fabrikanten, natuurlijk, maar bij de inspectie", zei ze tijdens een Kamerdebat.
Nu, zes jaar later, is Agema volledig gedraaid op dit standpunt. Als minister van Volksgezondheid vindt ze niet langer dat er iets veranderd hoeft te worden. "Als het gaat om bijwerkingen die al in de bijsluiter staan, dan hoeft dat inderdaad niet. Ik ben ook niet voornemens om dat te veranderen", vertelt ze tegenover Radar. De PVV-minister wijst daarentegen op een meldpunt waar mensen met bijwerkingen terecht kunnen. Niemand van de 10.000 ondervraagde vrouwen bij Radar wist echter van dit meldpunt af.