Eerste Kamer wil stoppen met bezuiniging op ontwikkelingshulp

De Eerste Kamer vindt dat de extra bezuiniging op ontwikkelingshulp volgend jaar moet stoppen. Als het kan, wil de Kamer dat de maatregel zelfs dit jaar al wordt teruggedraaid. Dinsdag stemde een meerderheid voor een motie van de ChristenUnie hierover.
Het probleem is volgens de partijen die voor de motie stemmen de koppeling van hulp aan de groei van de economie. Sinds 1975 gaat er automatisch meer geld naar arme landen als de economie groeit. Het kabinet besloot vorig jaar die koppeling stop te zetten. De huidige coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB bezuinigt hiernaast al structureel 2,4 miljard euro op ontwikkelingshulp.
Veel partijen steunen motie
De motie tegen deze extra bezuiniging werd opgesteld door de ChristenUnie. GroenLinks-PvdA, SGP, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren en OPNL zetten er ook hun handtekening onder. Volt steunde de motie eveneens. Zo ontstond een meerderheid van 39 van de 75 zetels in de senaat. PVV, VVD, BBB, JA21, FVD en 50PLUS waren tegen.
Tijdens eerdere besprekingen van de begroting van minister Reinette Klever (PVV) werd al duidelijk dat de senaat de koppeling wilde herstellen. Minister Klever ging daar toen niet op in. Ze gaf aan dat het kabinet dit thema bij de komende onderhandelingen over de voorjaarsnota zou bespreken.
Kritiek van SGP
Bij de stemming over de hele begroting van minister Klever stemden uiteindelijk 44 senatoren voor en 31 tegen. De VVD was niet helemaal tevreden, maar stemde toch voor omdat er 'een stap in efficiëntie' gezet wordt. Ook de SGP stemde voor, maar senator Marc de Vries liet weten dat zijn partij 'zeer ongelukkig' is met de begroting.
Hij benoemde vooral het gebrek aan hulpvaardigheid: 'zeer ongelukkig te zijn met het gebrek aan barmhartigheid en rechtvaardigheid.' Dit jaar is de bezuiniging nog beperkt. Toch waarschuwt De Vries alvast voor komende jaren. Hij gaf aan dat de SGP niet vanzelfsprekend ook dan zal instemmen met de begroting.