Polen sluit asielroute vanaf Belarus: ‘Grens moet beschermd worden’

De Poolse regering heeft het recht op asiel opgeschort voor migranten die het land binnenkomen vanaf de grens met Belarus. De maatregel geldt vanaf woensdag en duurt zestig dagen. Verlengen kan alleen met goedkeuring van het parlement.
Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met medische nood zijn uitgezonderd van de maatregel.
Reactie op migratiedruk en hybride aanval
President Andrzej Duda ondertekende een dag eerder een wet die deze tijdelijke opschorting mogelijk maakt. ‘Ik geloof dat het nodig is om de veiligheid van onze grenzen en de veiligheid van Polen te versterken’, zei Duda.
De Poolse regering reageert hiermee op de aanhoudende druk vanuit Belarus. Dat land stuurt al jaren migranten uit Afrika en het Midden-Oosten naar de Europese grenzen. Polen, Letland en Litouwen beschuldigen Belarus – en Rusland – ervan bewust de regio te willen ontwrichten.
In 2024 werden 30.090 pogingen tot grensoversteek van Belarus naar Polen geregistreerd. Dat is zestien procent meer dan in 2023, toen het om 26.000 pogingen ging.
Tusk kiest nu wel voor grensmaatregelen
De Poolse minister van Binnenlandse Zaken, Tomasz Siemoniak, noemt de nieuwe regeling een belangrijk wapen. ‘De regeling geeft grenswachten een belangrijk instrument om illegale migratie te bestrijden, die een vorm is van hybride agressie tegen Polen, en om internationale misdaad tegen te gaan.’
De maatregel komt onverwacht voor oppositiepartij PiS, die eerder scherpe kritiek kreeg van Donald Tusk vanwege zijn strenge migratiebeleid.
President Duda schreef woensdag ook een brief aan premier Tusk met de vraag wat zijn regering doet om te voorkomen dat Duitsland migranten terugstuurt naar Polen.
Voormalig premier Mateusz Morawiecki waarschuwde eerder voor een deportatiecentrum aan de Duits-Poolse grens. ‘De Poolse grenzen moeten gesloten, bewaakt en beschermd zijn – niet alleen in het oosten, maar ook in het westen!.
Dubbele standaarden in Brussel?
Vorig jaar gaf de Europese Unie toestemming aan Polen om het asielrecht tijdelijk te beperken als Moskou en Minsk migratie inzetten als wapen. Wel onder ‘strikte voorwaarden’.
De maatregel lijkt vooral bedoeld om Donald Tusk tegemoet te komen, die populair is in Brussel. Tegelijkertijd werd Hongarije gestraft voor vergelijkbare grensmaatregelen.
Tusk belooft voorlopig streng te blijven. Hij zegt niet mee te doen aan de herverdelingsplannen van de EU. Maar voormalig premier Morawiecki waarschuwt: ‘Tusk’s “heldhaftige” verzet tegen het pact stopt zodra de presidentsverkiezingen voorbij zijn.’