Oostenrijk zet gezinshereniging asielzoekers stop

Oostenrijk wordt het eerste Europese land dat gezinshereniging voor asielzoekers opschort. Volgens minister Claudia Plakolm is het land aan zijn grenzen gekomen. De maatregel moet vanaf mei ingaan en is voorlopig gepland voor zes maanden. Verlenging tot mei 2027 blijft mogelijk.
‘We hebben de grenzen van onze opvangcapaciteit bereikt’, zei Plakolm op woensdag 26 maart. ‘Deze maatregel is nodig om het land te beschermen en om ons gezondheidssysteem, onderwijssysteem en de arbeidsmarkt te behouden.’
Druk op samenleving
De regering ziet een sterke toename van familieleden die naar Oostenrijk komen om zich te voegen bij mensen met een asielstatus. Volgens Plakolm zorgt dit voor problemen: veel nieuwkomers beheersen de taal niet en vinden geen werk. ‘De kans op succesvolle integratie daalt met elke nieuwe aankomst’, aldus de minister.
Ngo's zijn fel tegen het besluit. Zij vinden niet dat er sprake is van een onhoudbare situatie. Toch is de Oostenrijkse regering overtuigd van de noodzaak. De maatregel vraagt wel een wetswijziging zodat het kabinet er per decreet over kan besluiten.
Druk van rechts
De beslissing van Plakolm komt niet uit het niets. Bij de verkiezingen in september werd de rechts-nationalistische partij FPÖ de grootste. Zij konden echter niet regeren, omdat de centrumrechtse ÖVP samenwerking met de FPÖ weigerde. De ÖVP koos voor een coalitie met sociaaldemocraten en liberalen. Toch blijft de druk van rechts voelbaar.
De FPÖ blijft populair in de peilingen en eist harde maatregelen. De partij wil niet alleen een tijdelijke stop, maar een volledige afschaffing van gezinshereniging. Ze vreest dat de huidige maatregel weinig zal uithalen. ‘De regering zal uiteindelijk haar eigen maatregel ondermijnen’, waarschuwt de FPÖ.
Brede Europese discussie
Oostenrijk is niet het enige land waar gezinshereniging onder vuur ligt. In Spanje wil VOX strengere regels. In Frankrijk pleiten Marine Le Pen en Éric Zemmour al jaren voor afschaffing. In België komt bijna de helft van de verblijfsvergunningen via gezinshereniging. In Oostenrijk is dat 30 procent..
Tegenstanders noemen het een mensenrecht. Zij beroepen zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar voor steeds meer kiezers weegt het nationale belang zwaarder dan abstracte verdragen uit Brussel.