Griekse regering hekelt Duitsland als ‘magneet’ voor illegale migratie

De spanningen over het Europese migratiebeleid lopen opnieuw op. Griekenland levert in een intern EU-rapport harde kritiek op Duitsland. Volgens Athene draagt vooral het Duitse asiel- en naturalisatiebeleid bij aan de toestroom van illegale migranten naar Europa. “Eigenlijk zijn zij de schuld van de hele puinhoop,” aldus een Grieks regeringslid.
De Griekse vice-minister van Migratie, Sofia Voultepsi, heeft een vertrouwelijk document opgesteld voor EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Magnus Brunner (Oostenrijk, ÖVP). In dat document, dat in januari werd overhandigd, wordt Duitsland aangewezen als belangrijkste aantrekkingsfactor voor migranten die Europa illegaal binnenkomen. De Duitse krant Bild kon het rapport inkijken.
Volgens Voultepsi heeft het beleid van de Duitse regering (bestaande uit SPD, Groenen en FDP) de migratiedruk in Europa flink versterkt. “Migratie werd als normaal gepresenteerd, en men zei dat er geen reden tot zorg was,” staat in het rapport. Ook minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) wordt genoemd. Zij zou volgens het document in de Bondsdag verklaard hebben dat Duitsland geen grote migratiecrisis ziet en “ook in de toekomst veel mensen uit andere landen wil opvangen”.
Gemakkelijk verblijfsrecht en paspoort
De Griekse kritiek richt zich op meerdere Duitse wetten en hervormingen. Zo kregen de migranten, die tussen 2015 en 2016 naar Duitsland kwamen, bijna allemaal een verblijfsvergunning. Ook kunnen ze via via gezinshereniging na vier tot zes jaar hun familie laten overkomen. “Daar zijn geen beperkingen meer,” aldus het rapport. Tot slot wordt het versoepelde staatsburgerschap als probleem gezien. Sinds kort kan men in Duitsland al na drie tot vijf jaar de Duitse nationaliteit krijgen. Dat heeft geleid tot “een recordaantal naturalisaties”.
Volgens een anoniem maar hooggeplaatst Grieks regeringslid, geciteerd door Bild, schuift Duitsland de schuld voor migratieproblemen “op iedereen behalve zichzelf, terwijl ze zelf verantwoordelijk zijn voor de hele puinhoop”.
Griekenland zucht onder migratiedruk
Griekenland is een van de belangrijkste toegangspoorten voor migranten uit Afrika en het Midden-Oosten. Terwijl de migratie via Italië vorig jaar afnam, zag Griekenland juist een forse stijging. In 2024 kwamen 62.119 mensen via zee of land het land binnen, tegenover 48.721 een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het UNHCR.
De Griekse regering is al langer kritisch op de verdeling van migranten binnen de EU en klaagt over gebrekkige solidariteit van andere lidstaten. Met dit rapport richt Athene zich nu openlijk tot Brussel én Berlijn, in een poging om de Europese migratieaanpak ter discussie te stellen.