Conservatieve historicus vrijgepleit na linkse campagne aan Duitse universiteit

Na wekenlange aantijgingen vanuit linkse studentenkringen heeft de leiding van de Universiteit van Würzburg officieel vastgesteld: historicus Benjamin Hasselhorn heeft zich niets fout laten gelden. Daarmee komt een fel bediscussieerde reputatiestrijd ten einde, waarin de academische vrijheid en het universitaire bestuur onder vuur kwamen te liggen. Dit meldt de Duitse nieuwssite Junge Freiheit.
In een verklaring die dinsdag is verspreid door het Beierse ministerie van Wetenschap, zegt universiteitsvoorzitter Paul Pauli dat er “in geen enkel opzicht iets valt aan te merken op de uitspraken van historici aan de leerstoel voor nieuwste geschiedenis”. Het gaat daarbij onder meer om Benjamin Hasselhorn, die doelwit werd van een linkse studentencampagne.
Volgens die studenten zou er sprake zijn van een “nieuwrechts discours” aan de universiteit, met vermeende banden met extreemrechtse kringen. In het bijzonder werd gewezen op enkele artikelen die Hasselhorn in 2014 schreef voor Sezession, een publicatie gelinkt aan het Instituut voor Staatsfilosofie van de rechts-conservatieve denker Götz Kubitschek.
Met de verklaring van Pauli is nu zwart op wit duidelijk dat er geen sprake is van grensoverschrijdend gedrag of politieke beïnvloeding in het onderwijs. Ook is er, volgens de universiteit, geen enkele reden voor disciplinaire maatregelen.
Universiteitsleiding onder vuur
Toch bleef de universiteit zelf tot afgelopen week opvallend stil. Sinds maart voerden linkse studenten actie, maar de universiteitsleiding veroordeelde die aanvallen niet publiekelijk. Pas vorige week kwam er een vage mededeling dat er “vooralsnog geen strafrechtelijk relevant gedrag is geconstateerd”.
De houding van het bestuur leidde tot onbegrip bij leerstoelhouder Peter Hoeres, collega van Hasselhorn. Hoeres zei dat de universiteit “niets heeft gedaan om ons te beschermen”, ook niet nadat hij een dreigbrief ontving. Interne notulen van het studentencollectief suggereerden zelfs dat de universiteitsleiding meer contact had met de actiegroep dan met de betrokken wetenschappers zelf.
Uit die notulen bleek ook dat het bestuur al in januari en februari sprak met de studenten over een mogelijk ‘alternatief lesprogramma’ – zonder dat Hoeres daarover was ingelicht. De situatie leidde tot een vertrouwensbreuk tussen faculteit en bestuur.
In de officiële verklaring zegt voorzitter Pauli dat de universiteit “de vrijheid van onderwijs en onderzoek zal blijven beschermen” en zijn “zorgplicht serieus neemt”. Er komt een extra lesaanbod aan de leerstoel van Hoeres, waar hij inmiddels mee heeft ingestemd. Wat de inhoud van dat programma wordt, is nog niet bekendgemaakt.