Net vol, dus terug naar gas: duurzame ondernemers lopen vast

In Bemmel, midden in de Gelderse glastuinbouw, klinkt frustratie. Bedrijven die al jaren verduurzamen, krijgen nu te horen dat ze hun eigen installaties tijdelijk moeten uitschakelen. De reden: het stroomnet is vol.
“Het zal betekenen dat ik dan onze eigen biomassacentrale soms moet uitschakelen en weer moet overstappen op gas,” zegt Berno Schouten, directeur van Lingezegen Energy, in gesprek met De Telegraaf. Zijn energiebedrijf levert stroom, warmte, regenwater en CO₂ aan tientallen tuinders. Duurzaam, lokaal en efficiënt. Maar door netbeheerders Liander en TenneT wordt zijn elektriciteitsaansluiting nu deels ‘op slot’ gezet.
In totaal kregen 38 bedrijven in Gelderland en Flevoland deze maatregel opgelegd. Het gaat om ondernemingen met een grootverbruiksaansluiting van 5 megawatt of meer. Tijdens drukke momenten op het net mogen zij minder stroom afnemen of terugleveren.
Financiële druk en terug naar gas
De impact is groot. “Twintig jaar lang heb ik betaald voor een aansluiting en nu mag ik die niet volledig gebruiken,” zegt Schouten tegenover De Telegraaf. In een paar jaar tijd is zijn bedrijf bijna vijf keer meer gaan betalen voor de maandelijkse stroomkosten. Dat hij nu gas moet bijstoken om de levering op peil te houden, druist in tegen zijn eigen duurzaamheidsdoelen. “We worden beperkt terwijl we juist al jaren onze verantwoordelijkheid nemen.”
En dat terwijl zijn bedrijf bijdraagt aan minder netdruk. Doordat Lingezegen Energy collectief werkt, gebruiken de aangesloten tuinders in totaal minder capaciteit dan wanneer ze allemaal los op het net zouden zitten.
De druk op het stroomnet neemt ondertussen toe, vooral in Flevoland, Gelderland en Utrecht. Nieuwe bedrijven en woningbouwprojecten krijgen nul op het rekest: er is simpelweg geen ruimte. Schouten vraagt zich hardop af waar het stopt. “We hebben geïnvesteerd in opslag, in lokaal resthout, in zonneparken. En toch moeten we terug naar gas,” besluit hij tegenover De Telegraaf.
Oud-Europarlementariër Rob Roos reageert verontwaardigd op het nieuws. 'De energietransitie waar Klimaatminister Hermans zo dogmatisch aan vasthoudt is onhaalbaar, onbetaalbaar, onbetrouwbaar en het is vooral compleet failliet.Wanneer komen de bureaucraten van de VVD een keer uit hun stoffige kantoor om te zien wat er in de samenleving gebeurd?' reageert hij op X.