Maar liefst 82.000 afgewezen asielzoekers krijgen verblijfsvergunning

In plaats van uitgezet te worden, kregen ruim 82.000 afgewezen asielzoekers in Duitsland tóch een verblijfsvergunning. Dat blijkt uit een antwoord van de federale regering op Kamervragen van AfD-Bondsdaglid Sebastian Münzenmaier. De AfD noemt het een ondermijning van het asielrecht en waarschuwt CDU-leider Merz om zijn verkiezingsbeloftes na te komen.
Sinds december 2022 is het zogenoemde 'kansverblijfsrecht' van kracht. Volgens de regering kregen tot 28 februari 2025 in totaal 82.474 personen op die basis een verblijfsvergunning. De regeling geldt voor afgewezen, maar gedoogde asielzoekers die op 31 oktober 2022 al vijf jaar in Duitsland verbleven.
Binnen 18 maanden kunnen zij onder voorwaarden een verblijfsrecht voor langere duur krijgen. Dat kan als zij hun identiteit aantonen, in hun levensonderhoud voorzien en voldoende Duits spreken.
AfD: ‘Dit beloont illegaal verblijf’
AfD’er Münzenmaier is fel tegen het beleid: ‘Als het de Unie menens is met de migratie-omslag, moet ze het kansverblijfsrecht van de Ampel-coalitie onmiddellijk beëindigen.’ Volgens hem houdt de wet ‘uitsluitend het aantal uitreisverplichtingen kunstmatig laag’ en ‘beloont het die vreemdelingen die zich illegaal in Duitsland ophouden’.
Hij noemt het beleid ‘een absurde uitholling van het asielrecht’.
Duizenden zonder duidelijke identiteit
Opvallend is dat onder de 82.000 verblijfsvergunningen ook 6.000 personen zitten van wie de identiteit niet is vastgesteld. In 2023 ging het om 4.291 gevallen, gevolgd door 1.631 in 2024 en 48 in 2025.
Volgens de wet moet een uitzetting worden uitgesteld als iemand zijn identiteit bewust verborgen houdt of weigert zijn paspoort te regelen. Münzenmaier noemt het gevolg een ‘phantoom-verblijfsrecht’.
Waarschuwing aan CDU-leider Merz
Münzenmaier waarschuwt Friedrich Merz en zijn CDU voor een politieke knieval: ‘Als de Unie hieraan vasthoudt, zoals de coalitieafspraken doen vermoeden, capituleert ze definitief voor de rood-groene asyllobby.’
Hoewel het kansverblijfsrecht niet expliciet in het CDU-SPD-coalitieakkoord staat, is wel sprake van een nieuwe verblijfsstatus voor ‘goed geïntegreerde’ vreemdelingen met een duidelijke identiteit.
AfD dringt aan op koerswijziging
De AfD roept de toekomstige regering op tot een radicale koerswijziging. Voor de partij is het toestaan van verblijf aan afgewezen asielzoekers een teken van rechtstatelijk falen. ‘Het is blijven in plaats van gaan’, waarschuwt Münzenmaier.