Boerenfamilie Grin moet volledige veestapel veilen: 'Ons levenswerk is weg'

In Biddinghuizen klinkt woensdag niet het vertrouwde geloei van koeien op de boerderij van de familie Grin, maar het geroezemoes van bezoekers en het geroffel van een veilingmeester. De 240 koeien van het melkveebedrijf gaan onder de hamer. Voor de familie voelt het als het definitieve einde van hun levenswerk.
“Het is een emotionele dag,” zegt Anje Grin tegenover Hart van Nederland, terwijl ze de laatste voorbereidingen treft voor de veiling. Samen met haar man runt ze al jaren de veehouderij. “Ook al hebben we geaccepteerd dat dit de enige oplossing is, het blijft ons levenswerk dat we opgeven.” De boerderij is generaties in de familie. Toch is stoppen onvermijdelijk geworden.
De Grins zijn aangemerkt als piekbelasters. Dat betekent dat hun boerderij te veel stikstof uitstoot in de buurt van kwetsbare natuur. De vergunning werd ingetrokken en uitbreiden is niet meer toegestaan. Jaren geleden investeerden ze nog in een speciale stalvloer die stikstof moest verminderen. Maar volgens de huidige regels is dat niet meer voldoende.
“Toen dachten we dat we goed bezig waren. Maar het beleid verandert steeds. We kunnen niet meer bijbenen,” zegt Anje tegenover Hart van Nederland. De recente afspraken in de voorjaarsnota, die mogelijk extra geld vrijmaken voor stikstofaanpak, komen voor hen te laat.
De veiling is bewust groots aangepakt. Met een tent, aankleding en verzorgde koeien. “We zijn er weken mee bezig geweest. Alle koeien zijn netjes geschoren en gepoetst,” vertelt Anje. Vrienden, buren en collega-boeren zijn uitgenodigd om afscheid te nemen. Voor veel vakgenoten is het een emotioneel weerzien. Niet alleen vanwege de dieren, maar ook uit solidariteit.