IMF-baas: 'Werk door tot 75 om zorg en pensioen te redden'

Nederlanders moeten zich voorbereiden op een langere loopbaan. Dat stelt voormalig staatssecretaris en huidig IMF-bestuurder Marnix van Rij. Volgens hem is langer doorwerken onvermijdelijk als de kosten voor pensioenen en zorg betaalbaar moeten blijven.
“Als we niets doen, worden de pensioenen onhoudbaar en de gezondheidszorg onbetaalbaar,” aldus Van Rij in een interview met het ANP. Vanuit zijn functie bij het Internationaal Monetair Fonds verwijst hij naar recente cijfers en analyses over vergrijzing en arbeidsdeelname.
Van Rij: “In dit land werken mensen nu al langer door als ze gezond zijn. In Azië is dat heel normaal. In Nederland moeten we die kant ook op. Daar moet beleid op worden gemaakt.” In de IMF-studie waar Van Rij naar verwijst, wordt gesteld dat “70 het nieuwe 50 is”. Ouderen zijn vandaag de dag fitter en scherper dan een generatie geleden. Daarom kunnen zij volgens het IMF ook langer blijven werken. Van Rij neemt zichzelf als voorbeeld: geboren in 1960 en bereid om tot zijn 75e actief te blijven. “Mits ik gezond blijf, lijkt me dat zelfs leuk.”
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederlanders in 2023 gemiddeld met 66 jaar en één maand met pensioen gingen. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van het jaar ervoor. De verhoging van de pensioenleeftijd is in Nederland gekoppeld aan de levensverwachting. Twintigers van nu kunnen erop rekenen pas rond hun zeventigste recht te krijgen op AOW.
Toch erkent Van Rij dat niet iedereen dat tempo aankan. “Mensen met zware beroepen kunnen dat natuurlijk niet. Maar ook zij kunnen op een andere manier bijdragen, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk of door voor kleinkinderen te zorgen.” Hij benadrukt dat productief zijn niet altijd betaald werk hoeft te betekenen.
Volgens Van Rij moet Nederland fundamenteel anders gaan nadenken over werk en welvaart. Hij pleit onder meer voor beleid dat het makkelijker maakt voor beide ouders om te blijven werken. Daarnaast noemt hij arbeidsmigratie als noodzaak: “Voor sectoren als de hightechindustrie hebben we buitenlandse kennis nodig. Daar moeten we niet moeilijk over doen, maar juist op inzetten.”
Van Rij benadrukt het grotere plaatje. “Wie het huidige welvaartsniveau wil behouden, moet accepteren dat we langer blijven werken en flexibeler denken over arbeidsparticipatie en migratie.”