Leiden bouwt tweede azc voor honderden asielzoekers

Het Leidse stadsbestuur heeft een officiële omgevingsvergunning aangevraagd voor een flinke uitbreiding van het bestaande asielzoekerscentrum aan de Haagse Schouwweg. Op het braakliggende terrein de Paardenwei, pal naast het huidige azc, moet een nieuw tijdelijk opvangcomplex verrijzen met plek voor 404 extra asielzoekers, onder wie 76 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers).
De gemeenteraad buigt zich binnenkort over de vergunning. Als deze wordt goedgekeurd, kan de bouw direct beginnen. Daarmee groeit de totale opvangcapaciteit in de stad van 340 naar ruim 740 personen. De extra opvang wordt opgezet voor een periode van vijf jaar, waarna op het terrein de nieuwe wijk Westerpoort moet verrijzen. Deze wijk krijgt meer dan duizend woningen.
Het plan voorziet in de bouw van zes losse gebouwen. Drie daarvan worden woonblokken: twee voor reguliere asielzoekers, één voor minderjarige alleenstaanden. Ook komt er een gebouw voor de huismeester, een apart facilitair gebouw aan de straatzijde, een overkapte fietsenstalling en voorzieningen voor recreatie en afvalverwerking. Alle gebouwen krijgen drie bouwlagen. De locatie wordt volledig rookvrij, in lijn met het landelijke COA-beleid.
Binnen de binnentuin komen speel- en recreatiemogelijkheden in een groene omgeving. Volgens de plannen biedt het complex “een veilige, prettige en duurzame leefomgeving” voor de tijdelijke bewoners. De gemeente Leiden is verantwoordelijk voor de organisatie van onderwijs aan minderjarige asielzoekers. Binnen drie maanden na aankomst moet het onderwijs van start gaan, beginnend in een zogenoemde internationale schakelklas (ISK). Daar leren de jongeren Nederlands en worden ze voorbereid op het reguliere onderwijs.
Volgens de gemeente is er “veel draagvlak” voor de uitbreiding. Tijdens het participatieproces zouden omwonenden en ondernemers in de omgeving vooral neutrale tot positieve reacties hebben gegeven. Ook bij het huidige azc, dat al jaren operationeel is, zouden er nauwelijks klachten zijn over overlast of verstoring van de leefomgeving.