ING-vergadering opnieuw verstoord door klimaatactivisten

De jaarlijkse vergadering van ING-aandeelhouders is dinsdag opnieuw uitgelopen op een chaos door acties van klimaatactivisten. De bijeenkomst vond plaats in het Muziekgebouw in Amsterdam. Ook bij het hoofdkantoor in Zuidoost werd gedemonstreerd.
In de zaal maakten activisten lawaai met toeters en persoonlijke alarmen. ING-topman Steven van Rijswijk kon nauwelijks zijn openingswoord uitspreken. Steeds weer werd hij onderbroken. De activisten noemden hun toeters ‘een bullshit alarm’. Ze vinden dat ING de waarheid verbergt over zijn investeringen in olie en gas. Volgens hen investeert de bank tien keer meer in fossiele energie dan wordt toegegeven. Ze baseerden zich op cijfers van onderzoeksinstituut Somo.
Demonstraties op twee plekken
Ook buiten, bij het hoofdkantoor van ING in Zuidoost, klonken de alarmsignalen. Activisten riepen het personeel op zich uit te spreken tegen het klimaatbeleid van de bank.
Voor de ingang van het Muziekgebouw ontvouwden activisten een twaalf meter lange ‘rekening’ op een trap. Ze wilden hiermee laten zien welke klimaatschade ING volgens hen veroorzaakt. De actie werd georganiseerd door onder andere Milieudefensie en Fossielvrij NL.
Bestuur probeert de rust te bewaren
President-commissaris Karl Guha sprak bij aanvang van de vergadering over klimaatverandering. ‘De bank ziet een rol voor zichzelf om de gevolgen binnen de perken te houden’, zei hij. ING heeft volgens Guha vorig jaar een nieuwe klimaataanpak beloofd.
Van Rijswijk zei dat ING de samenleving wil helpen met het terugdringen van uitstoot. ‘Dat doen we onder meer met financiering voor isolatie en zonnepanelen bij mensen thuis.’ Toen het lawaai opnieuw begon, probeerde hij luchtig te reageren: ‘Ik hoor vogels. Goed voor de biodiversiteit.’
Actievoerders blijven binnenstromen
De vergadering werd na een kwartier stilgelegd, maar hervat toen Van Rijswijk zijn toespraak wilde afronden. De onrust bleef echter aanhouden. Activisten hadden zich vastgeketend. Ook nadat enkelen waren verwijderd, bleven er nieuwe demonstranten opduiken met lawaai.
Een activiste riep naar Van Rijswijk: ‘Ik woon in Amsterdam vijf meter onder zeeniveau mét zonnepanelen.’ Anderen schreeuwden: ‘Van Rijswijk, schande, bloed aan je handen.’
Ook vorig jaar werd de aandeelhoudersvergadering van ING verstoord, toen door Extinction Rebellion. Toen probeerden activisten tevergeefs het gebouw te blokkeren. De druk op de ING wordt door klimaatactivisten al langer opgehoogd.
Op 28 maart 2025 heeft Milieudefensie officieel een rechtszaak aangespannen tegen ING vanwege haar klimaatbeleid. Dit is de eerste keer dat een bank wordt aangeklaagd omdat wordt geclaimd 'dat hun klimaatbeleid tekortschiet'.