Hongaars gezinsbeleid inspireert Zuid-Koreaans plan voor 'babylening'

Het gezinsbeleid van Hongarije onder premier Viktor Orbán trekt steeds meer internationale aandacht. Eerder kwam het al in beeld bij de Amerikaanse regering van Donald Trump. Nu kijkt ook Zuid-Korea serieus naar het Hongaarse model.
Volgens The Korea Times onderzoekt de Zuid-Koreaanse Democratische Partij (DPK) een plan waarbij pasgetrouwde stellen een lening krijgen die wordt kwijtgescholden als ze drie kinderen krijgen. De DPK wil dit voorstel opnemen in het verkiezingsprogramma voor de presidentsverkiezingen op 3 juni.
Succesvolle ‘babylening’ in Hongarije
Hongarije voerde in 2019 de zogenoemde ‘babylening’ in als onderdeel van het gezinsbeschermingsplan. Getrouwde stellen kunnen een lening tot ongeveer 30.000 dollar krijgen.
Bij het eerste kind wordt de rente kwijtgescholden. Bij het tweede wordt 30 procent van de schuld vergeven. Bij een derde kind vervalt het volledige openstaande bedrag. Wie binnen vijf jaar geen kinderen krijgt, moet de lening alsnog met rente terugbetalen.
Tot eind 2024 maakten zo’n 230.000 stellen gebruik van de regeling. Het plan stimuleerde niet alleen de geboorte van kinderen, maar ook de economie. In 2020 was 31 procent van de nieuwe particuliere leningen een babylening. Veel gezinnen gebruikten het geld voor een huis, renovatie of auto, wat leidde tot meer bestedingen.
Zuid-Korea in demografische nood
Zuid-Korea kent een van de laagste geboortecijfers ter wereld. In 2024 was het vruchtbaarheidscijfer 0,75 – ver onder het vervangingsniveau van 2,1. Ter vergelijking: in Hongarije lag dat cijfer rond de 1,6.
Door het lage geboortecijfer krimpt de bevolking. In 2024 waren er 120.000 meer overlijdens dan geboorten. Sinds 2020 is de bevolking gedaald. Prognoses wijzen op een daling naar 36 miljoen inwoners in 2072 (nu: 51,8 miljoen). Dit heeft gevolgen voor onder meer gezondheidszorg en defensie.
DPK wil Hongaarse aanpak kopiëren
Het Zuid-Koreaanse voorstel houdt in dat nieuwgetrouwde stellen een lening krijgen van omgerekend 70.000 dollar. Bij één kind vervalt de rente. Bij twee kinderen wordt de schuld gehalveerd. Bij drie kinderen wordt alles kwijtgescholden. Kosten voor de staat: 2,1 tot 3,5 miljard dollar per jaar.
Het idee leeft in meerdere politieke hoeken. Conservatief politicus Na Kyung-won stelde het Hongaarse model al eerder voor. Toen werd het afgewezen. Nu lijkt haar idee alsnog navolging te krijgen – vanuit de andere kant van het politieke spectrum.