Faber krijgt groen licht om derdelanders uit te zetten: 'Daar ga ik werk van maken'

De Raad van State heeft uitgesproken wat politiek Den Haag al langer wilde: de opvang van zogeheten derdelanders uit Oekraïne mag stoppen. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) noemt het oordeel “goed nieuws”. Daarmee komt er een eind aan jarenlange juridische onduidelijkheid en krijgen zo’n 1900 mensen te horen dat ze Nederland moeten verlaten, meldt NOS.
Derdelanders zijn mensen die in Oekraïne verbleven met een tijdelijke verblijfsvergunning toen de oorlog uitbrak. Ze zijn geen Oekraïners, maar kwamen bijvoorbeeld uit Algerije, Turkije of Pakistan. Toen de Russische invasie begon, vluchtten ook zij naar Nederland, vaak samen met Oekraïense burgers.
Ze kregen hier onderdak en toegang tot voorzieningen, net als de Oekraïners zelf. Maar hun status was vanaf het begin omstreden. Want in tegenstelling tot Oekraïners hebben zij vaak een eigen, veilig land van herkomst.
Rechters spraken elkaar tegen
Sinds hun aankomst hebben meerdere rechters zich gebogen over de vraag of Nederland deze groep moest blijven opvangen. De uitspraken liepen uiteen. Sommige rechters oordeelden dat derdelanders dezelfde bescherming verdienden. Anderen vonden dat ze geen recht op opvang hadden, omdat ze terug kunnen naar hun land van herkomst. Die verdeeldheid leidde tot verwarring, voor gemeenten én voor de betrokken vluchtelingen.
Met het oordeel van de Raad van State komt er nu duidelijkheid. De hoogste bestuursrechter bevestigt wat het Europese Hof van Justitie al eerder stelde: Nederland is niet verplicht om deze groep op te vangen. Minister Faber mag de opvang beëindigen.
Faber: ‘Het land verlaten als er geen verblijfsrecht is’
Faber reageerde opgelucht via X (voorheen Twitter). “Daar ga ik werk van maken,” schreef ze. “Als er geen verblijfsrecht meer is, dien je het land te verlaten.” Daarmee onderstreept ze haar harde lijn in het migratiebeleid, in lijn met de standpunten van haar partij.
De uitspraak betekent niet dat de opvang vandaag al stopt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meldt dat derdelanders voorlopig nog recht op opvang houden. Pas als Faber een officiële einddatum vaststelt, verandert dat. Gemeenten zullen dan moeten zorgen voor een zorgvuldige afbouw.
Ook in de Tweede Kamer klinkt instemming. Zo schrijft VVD'er Queeny Rajkowski op X: “Toen de grootschalige invasie in Oekraïne begon, zijn er ook mensen naar Nederland gekomen die wel een veilig thuisland hebben. Onze opvang is daar niet voor bedoeld. Het is goed dat deze 1.900 mensen kunnen worden teruggestuurd naar o.a. Algerije, Turkije en Pakistan.”