Eén op de drie Duitsers zwijgt uit angst over politieke mening

Het staat er slecht voor met de vrijheid van meningsuiting in Duitsland. Dat blijkt uit een recente peiling van Insa. Veel Duitsers durven hun politieke mening niet te geven, omdat ze bang zijn voor negatieve gevolgen.
Bijna helft jongeren houdt zich stil
Volgens de peiling heeft één op de drie Duitsers al eens meegemaakt dat hij of zij de eigen mening niet uitsprak uit angst. Bij mensen onder de 50 jaar is dat zelfs bijna één op de twee. Het onderzoek stelt zelfs dat de angst om de mening te uiten ongeacht het geslacht, de regio of de leeftijd consistent terugkomt.
Vooral jonge mensen voelen zich echter minder vrij. Bij de groep van 18 tot 29 jaar zegt 40 procent zijn mening al eens te hebben ingehouden. Bij de groep van 30 tot 39 jaar ligt dat aantal zelfs op 45 procent. Slechts 41 procent van de jongste groep had geen angst om zich uit te spreken.
AfD-kiezers zwijgen het meest
Opvallend is het verschil tussen kiezersgroepen. Van de AfD-stemmers zegt 46 procent hun mening niet te geven uit angst. Slechts 47 procent van hen voelt zich vrij om te spreken. Bij FDP-stemmers zwijgt 38 procent uit angst.
Bij kiezers van de gevestigde partijen ligt dat veel lager. Van de Groenen zegt 68 procent zich vrij te voelen, bij de SPD is dat 67 procent en bij de CDU 60 procent. Slechts 25 procent van de SPD- en GroenLinks-kiezers houdt de mond uit angst.
Ouderen zijn minder bang
Bij de oudere generaties is de angst minder groot. Vanaf 50 tot 59 jaar zwijgt nog maar 30 procent, terwijl 59 procent zich vrij uitspreekt. Het onderzoek concludeert dat ouderen minder negatieve ervaringen hebben met het uiten van de eigen mening. Bij mensen boven de 70 is de angst het laagst. Daar zegt nog maar 18 procent zijn mening niet, terwijl 75 procent zich geen zorgen maakt over negatieve gevolgen.