Engelse voetbalbond verbiedt transgenders in vrouwenvoetbal

Vanaf 1 juni mogen transvrouwen niet meer meespelen in vrouwenvoetbal in Engeland. Dat heeft de Engelse voetbalbond FA donderdag bekendgemaakt. De beslissing volgt op een historische uitspraak van het Britse Hooggerechtshof, waarin is vastgesteld dat het wettelijke geslacht van een vrouw wordt bepaald door het biologische geslacht.
In april maakte het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk duidelijk dat de termen ‘vrouw’ en ‘geslacht’ in de Equality Act alleen slaan op biologische vrouwen en hun biologische geslacht. Dat betekent dat transvrouwen — mensen die biologisch man zijn maar zich vrouw voelen — niet onder de wettelijke definitie van ‘vrouw’ vallen.
De uitspraak zorgde meteen voor veel discussie in de sportwereld. Vooral bij sporten met gescheiden mannen- en vrouwencategorieën, zoals voetbal, lag de vraag op tafel: hoe gaan we hiermee om?
FA: wet dwingt ons tot aanpassing
De Engelse voetbalbond reageerde donderdag met een officieel statement. Daarin schrijft de FA: “Dit is een complex onderwerp en we zijn altijd van mening geweest dat we, als er een significante verandering plaatsvindt in de wetgeving, de wetenschap of de toepassing van het beleid binnen het amateurvoetbal, deze zullen herzien en indien nodig zullen aanpassen.”
Met andere woorden: de FA voelde zich na de uitspraak van het Hooggerechtshof verplicht om het beleid aan te passen. Het verbod gaat al over een maand in.
Moeilijke boodschap voor betrokken spelers
De FA erkent dat de maatregel pijn zal doen. “We begrijpen dat dit moeilijk zal zijn voor mensen die gewoon de sport willen beoefenen waar ze van houden, maar dan binnen het geslacht waarmee ze zich identificeren,” staat in de verklaring.
Om spelers te ondersteunen, gaat de voetbalbond nu direct in gesprek met de transgenders die al geregistreerd staan bij de FA. Doel is om uit te leggen wat de veranderingen betekenen en hoe deze spelers toch betrokken kunnen blijven bij het voetbal.
Kritiek en verdeeldheid
De beslissing leidt nu al tot verdeeldheid. Voorstanders van het verbod wijzen erop dat vrouwenvoetbal alleen eerlijk kan blijven als er uitsluitend biologische vrouwen aan meedoen. Ze maken zich zorgen over fysieke ongelijkheid en de veiligheid van speelsters.
Tegenstanders noemen de maatregel discriminerend. Zij vinden dat transvrouwen de kans moeten krijgen om deel te nemen in de categorie die past bij hun genderidentiteit. Ook wijzen ze erop dat sport draait om inclusie en dat deze stap uitsluiting in de hand werkt.
Breder debat over sport en geslacht
De uitspraak in Engeland past in een bredere internationale trend. In de Verenigde Staten verbood voormalig president Trump biologische mannen in vrouwensporten, en ook in andere Europese landen woedt de discussie.
Voor nu is duidelijk dat de FA de lijn van de wet volgt. Maar het debat over inclusie, gelijkheid en eerlijkheid in de sport zal hier niet stoppen. De komende maanden zal blijken hoe deze maatregel in de praktijk uitpakt — en hoe de voetbalwereld ermee omgaat.