DPG Media verzamelt massaal data dankzij Europese miljoenensubsidie

DPG Media, de grootste mediagroep van Nederland en België, staat volop in de schijnwerpers. De uitgever van titels als de Volkskrant, AD, Qmusic en NU.nl krijgt honderden miljoenen euro’s van de Europese Investeringsbank (EIB) om minder afhankelijk te worden van Amerikaanse techreuzen als Google en Meta. Maar privacy-experts slaan alarm: DPG zou zich juist als Big Tech gedragen door grootschalig gebruikersdata te verzamelen en te koppelen, onthult Follow The Money.
Een opvallend onderdeel is het zogenoemde “Trusted Web”, een eigen advertentieplatform waarin DPG data deelt met tientallen dochterbedrijven en meer dan honderd advertentiepartners. Volgens de privacywaakhond Bits of Freedom opereert de “Trusted Web' vaak zonder duidelijke toestemming van gebruikers. Daarom ontving DPG Media van de privacywaakhond vorig jaar de Big Brother Award, waarmee het mediabedrijf werd uitgeroepen tot de grootste privacyschender van 2024.
“Veel mensen beseffen niet dat hun onlinegedrag zo gedetailleerd gevolgd wordt,” zegt beleidsadviseur Rejo Zenger van Bits of Freedom tegenover FTM.
DPG ziet dat anders. Het mediabedrijf stelt dat consumenten altijd de keuze hebben om tracking-cookies te weigeren en dat gegevens binnen het eigen systeem blijven. Toch concludeerde de Consumentenbond recent dat DPG geregeld de Europese privacyregels overtreedt.
Naast zorgen over privacy klinkt ook kritiek over mogelijke vriendjespolitiek, meldt FTM. Zo speelde de Belgische oud-minister Kris Peeters een rol bij de toekenning van de EIB-leningen, terwijl hij nauwe banden heeft met topmensen bij DPG. DPG ontkent dat persoonlijke connecties invloed hebben gehad en benadrukt dat alle leningen uitsluitend bedoeld zijn voor digitale innovatie.
Experts zoals ict-jurist Arnoud Engelfriet vinden het begrijpelijk dat DPG zoekt naar inkomsten, maar waarschuwen dat de grens tussen legitiem datagebruik en misbruik snel kan vervagen. “Als de EU met zulke bedragen instapt, zou ze ook strengere voorwaarden moeten stellen,” zegt hij tegenover FTM.
DPG Media ontvangt momenteel honderden miljoenen euro’s van Brussel. De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekte recent een lening van 120 miljoen euro, als onderdeel van een bredere financiering van 392 miljoen euro voor digitalisering en innovatie. In 2022 gaf Brussel al een lening van 100 miljoen euro aan DPG Media om fors te investeren in digitale transformatie, kunstmatige intelligentie en databeheer. Dit roept vragen op over de onafhankelijkheid van de journalistiek en de invloed van internationale overheden op de media.