'Kankerhoer!' Vrouwen lastiggevallen door Marokkaanse reljeugd

In Amsterdam-West durft PowNed-verslaggeefster Sarah Bakker nauwelijks meer zonder wijde kleding over straat. Ze wordt regelmatig uitgescholden door groepjes jongens, vooral met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. Woorden als ‘kankerhoer’ en ‘ik neuk je moeder’ vliegen haar om de oren. En Sarah is niet de enige: ook in het Vondelpark lopen vrouwen met hun telefoon op record, bang voor intimidatie.
Sinds vorige week roept de politie hardlopende vrouwen op om melding te maken van aanrandingen in Amsterdamse stadsparken. De daders slaan vaak toe vanaf een fatbike, waarbij ze in het voorbijrijden vrouwen op de billen slaan en dit filmen. De incidenten veroorzaken veel onrust, vooral omdat het filmen de situatie extra bedreigend maakt. Inmiddels zijn er al tientallen meldingen binnen.
Ook Sarah Bakker ervaart hoe ze op straat wordt nageroepen. “Het is meestal ‘hoer’, ‘kankhoer’ of ‘ik neuk je moeder’. Dan maak ik er nog maar een grapje van: ‘Sorry, mijn moeder is al best oud, ik zou dat niet doen.’ Maar eigenlijk is het verschrikkelijk,” vertelt ze bij het NPO Radio 1-programma Goed Ingelichte Kring.
Toch praat Bakker er met opvallende luchtigheid over. “Ja, omdat het gewoon normaal is geworden. Dat wil zeggen, het ís niet normaal, maar als vrouw weet je: je loopt niet alleen naar huis. Je hebt je sleutels in je hand, zodat je iemand een beuk kunt geven als het moet.”
Bakker benadrukt dat ze zelden fysiek wordt belaagd. “Het is vooral verbaal. Maar als je maar 1 meter 68 bent, ga je dat fysiek gewoon niet winnen. En het gebeurt nooit één-op-één, altijd in groepsverband.”
Sarah Bakker (woonachtig in Amsterdan-West) van Pownews wordt permanent lastig gevallen door groepen jongens van Marokkaans/Turkse afkomst. Ze wordt uitgescholden voor 'kankerhoer', 'neuk je moeder'. Ze gaat alleen nog in wijde kleding de straat op.
— Strijder124 (@Strijder124) May 3, 2025
Meisjes die in het Vondelpark… pic.twitter.com/OdLs3EflD2
Juridische aanpak werkt niet
Sinds vorig jaar is straatintimidatie strafbaar, maar volgens Bakker helpt dat niet. “Als ik te hard rijd op mijn scooter, staat de politie er binnen een seconde. Maar als ik op straat word uitgescholden, zie ik ze nergens.” Ze lacht: “Ja, ik rijd vaak te hard, maar dat is precies het punt. Ze zijn er wel voor zoiets, maar niet voor dit.”
Het probleem beperkt zich niet tot Amsterdam-West. Ook in het Vondelpark gaan vrouwen hardlopen met hun telefoon op record, om zich veilig te voelen. “Ik merk dat zelf ook,” zegt Bakker. “Als ik ga werken en ik weet dat ik de straat op moet, doe ik een broek aan. Ook al is het 28 graden.”
Rechtsgeleerde Rosalie van der Broek herkent de verhalen. “In Den Haag is het niet anders. Ga ik hardlopen in legging en sportbeha? ‘Kankerhoer.’ Heb ik een rode jurk aan? ‘Ey hoertje, pijpen 50 euro?’ Telkens hetzelfde accent, telkens dezelfde achtergrond. Dat betekent niet dat de meerderheid het doet, maar wel dat er een substantieel probleem is,” schrijft ze op X.