EU pakt oudere auto’s hard aan met strengere keuringseisen

Het rijden in een oude auto kan binnenkort flink duurder worden. De Europese Commissie heeft nieuwe regels voorgesteld die vooral oudere voertuigen en diesels zwaar raken. De keuringseisen worden aangescherpt, wat miljoenen autobezitters in Europa direct in hun portemonnee kan voelen.
Tot nu toe moesten oudere auto’s in veel EU-landen elke veertien maanden worden gekeurd. Dat verandert als het aan Brussel ligt: voortaan moet dat elk jaar. Ook worden emissie-eisen strenger, met speciale aandacht voor dieselauto’s.
Het doel? Minder vervuiling en meer verkeersveiligheid. Maar volgens experts betekent het ook een flinke kostenstijging. “Alleen al de overstap van 14 naar 12 maanden betekent een prijsstijging van ongeveer 15 procent,” zegt Carl Erik Stjernvall, technisch expert bij M Sverige, tegen het automagazine Carup.
Dieselwagens onder vuur
Oudere diesels liggen extra onder de loep. Ze stoten onevenredig veel schadelijke stoffen uit en zijn vaker betrokken bij ongelukken, stelt de Europese Commissie. De roetfilter en AdBlue-systemen worden strenger gecontroleerd. “De problemen met gesjoemel hiermee zijn al jaren bekend,” aldus Stjernvall.
Tord Fornander, die actief is in de keuringsbranche, steunt de strengere eisen. “Ze liggen in lijn met wat wij al langer willen,” zegt hij tegenover Carup. Toch benadrukt ook hij dat de gevolgen voor autobezitters nog onzeker zijn.
Een opvallend nieuw plan: de EU wil een internationale database invoeren waarin de kilometerstanden van auto’s worden vastgelegd bij elke keuring of onderhoudsbeurt. Zo moet fraude met tellerstanden worden tegengegaan, een veelvoorkomend probleem in de tweedehandsmarkt.
Vrijstelling voor oldtimers blijft grotendeels bestaan
Oldtimerliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen: de vrijstellingen voor klassieke voertuigen blijven grotendeels bestaan. Auto’s ouder dan 30 of 50 jaar behouden in de meeste gevallen hun uitzonderingspositie.
Niet iedereen is tevreden. Het netwerk Network on a Common Path waarschuwt dat keuringinstanties vaak onvoldoende kennis hebben van oudere technologie. Zij pleiten ervoor om voertuigen van vóór 1975 volledig vrij te stellen, en jongere klassieke auto’s slechts om de vijf jaar te keuren.