Lockdown-achtige situatie door NAVO-top: is dit nodig?

Eind juni staat Nederland op zijn kop door de NAVO-top. Vooral de Randstad krijgt te maken met zware maatregelen. Mensen worden verzocht om thuis te werken, het luchtruim gaat dicht en de politie mag op meer plekken preventief fouilleren.
Een groot deel van het luchtruim boven Nederland wordt gesloten. Duizenden vluchten, waaronder vakantievluchten vanaf Schiphol, worden geschrapt. In de Randstad geldt op 24 en 25 juni het dringende advies om thuis te werken. Het kabinet wil het aantal veiligheidsrisicogebieden flink uitbreiden. In deze zones mogen groepen niet samenkomen, kan een gebiedsverbod worden opgelegd en mogen agenten preventief fouilleren.
Locaties nog geheim
De precieze locaties zijn nog niet bekend, meldt het AD. Vermoedelijk gaat het om plekken rond het World Forum, hotels en de routes van de regeringsleiders. Dit gebeurde ook tijdens de nucleaire top in 2014. Maar dit keer worden de maatregelen nog verder opgeschroefd.
Hoogleraar Ira Helsloot, verbonden aan de Radboud Universiteit, zet daar vraagtekens bij tegenover het AD. Hij zegt: ‘Tegen burgers zeggen we altijd: absolute garantie op veiligheid bestaat niet, er is altijd een risico. Maar bij de NAVO-top accepteren we geen enkel risico voor hoogwaardigheidsbekleders, dan gaan we opeens putdeksels dichtlassen.’
Grote impact en hoge kosten
De maatregelen hebben gevolgen in heel Nederland. Evenementen elders in het land worden afgelast of verkleind omdat duizenden agenten naar Den Haag worden gestuurd. Ook Zuid-Limburg kan worden aangewezen als risicogebied als de Amerikaanse president Donald Trump de begraafplaats in Margraten bezoekt.
De organisatie spreekt zelf over de ‘grootste logistieke operatie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog’. Volgens hen worden alleen noodzakelijke maatregelen genomen. Ieder risico wordt bekeken en alleen bij reële dreiging volgen extra stappen.
Kosten rijzen de pan uit
De rekening voor de veiligheidsoperatie loopt ondertussen op. Het voorlopige bedrag ligt al op 183 miljoen euro, ruim het dubbele van wat eerst was ingeschat. Helsloot vindt dat de politiek hierover moet durven praten. Hij zegt: ‘Ergens moet je de discussie voeren: welk veiligheidsrisico is acceptabel? Bij het thema veiligheid is dat nu vaak een taboe. Niemand in de politiek durft te zeggen: 'Dit is wel erg duur, dit kost wel erg veel politie-inzet'.'