Miljoenen huishoudens behouden salderingsrecht na 2027, zeggen experts

Hoewel het kabinet per 1 januari 2027 stopt met de wettelijke salderingsregeling, lijken miljoenen huishoudens met zonnepanelen hun recht op stroomverrekening tóch te behouden. Volgens juristen kunnen energiebedrijven zich niet zomaar onttrekken aan bestaande afspraken in lopende contracten, meldt het tv-programma Kassa. Intussen bereiden claimstichtingen zich voor op juridische stappen.
Sinds 2013 mogen consumenten met zonnepanelen hun zelf opgewekte stroom verrekenen met hun verbruik. Dat heet salderen. Wie meer opwekt dan verbruikt, krijgt daar een vergoeding voor. Maar aan die regeling komt in 2027 een eind. Het kabinet wil de subsidie afbouwen omdat zonnepanelen inmiddels rendabel genoeg zouden zijn.
Maar volgens juristen maakt dat niet automatisch een eind aan het salderen zelf. Veel consumenten hebben contracten waarin staat dat teruggeleverde stroom gewoon verrekend wordt. En dat blijft rechtsgeldig, aldus jurist Roelof de Nekker in het consumentenprogramma Kassa. “Energieleveranciers kunnen niet zomaar van die afspraken afwijken.”
Hofuitspraak zet energieleveranciers op achterstand
De Nekker wijst op een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam in een zaak tegen energiebedrijf Vattenfall. Daar oordeelde de rechter dat het eenzijdig aanpassen van tarieven via algemene voorwaarden onrechtmatig was. Volgens hem geldt dat ook voor het schrappen van salderingsrechten via kleine lettertjes.
Ook Lorenzo Squintani, hoogleraar energierecht, is stellig bij Kassa: als salderen in het contract staat, moet dat worden nageleefd — ook na 2027.
Overstappen? Pas op je rechten
Voor wie wil overstappen van energieleverancier, is het opletten geblazen. Juridisch adviseurs waarschuwen dat nieuwe contracten mogelijk geen salderingsbepaling bevatten. Daardoor kunnen consumenten hun recht verliezen zonder dat ze het doorhebben. Hun advies: lees de kleine lettertjes en let goed op de voorwaarden voor teruglevering.
Is een aanpassing tóch nodig vanwege belastingen of wetgeving? Dan moet de vergoeding minstens gelijk blijven aan die uit het oude contract, vinden de juristen.
Energiebedrijven verdedigen zich, claims op komst
Energiebedrijven stellen dat ze wél in hun recht staan om contracten aan te passen, zeker nu de wettelijke basis voor salderen verdwijnt. Maar die uitleg overtuigt veel consumenten niet. Meerdere claimorganisaties bereiden inmiddels rechtszaken voor tegen zowel leveranciers als de overheid. Ze eisen compensatie voor het mislopen van opbrengsten door de plotselinge koerswijziging.
Zo’n drie miljoen Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen. Het schrappen van salderingsmogelijkheden zou voor velen een flinke financiële domper betekenen. De juridische strijd die nu oplaait, draait daarom niet alleen om energie — maar vooral om vertrouwen in gemaakte afspraken.