FVD zet druk op Landbouwminister: ‘KDW moet uit de wet’

FVD wil zo snel mogelijk af van de stikstofnorm KDW, naar aanleiding van een aangenomen motie. Partijleider Thierry Baudet botst hierover hard met minister Wiersma. Hij vindt dat de minister amper openheid geeft over het werk van de stikstofcommissie en vooral oude plannen in een nieuw jasje stopt.
Op 30 april vroeg Baudet om alle notulen, adviezen en documenten die besproken zijn binnen de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel (MCEN). De deadline voor toezending was vrijdag 3 mei. Die werd niet gehaald.
In een Kamerbrief liet minister Wiersma weten dat de gevraagde stukken nog niet konden worden geleverd. Volgens haar vraagt het verzoek “om nadere weging binnen het kabinet”. De verwachting is dat pas half mei duidelijk wordt of en wanneer de informatie beschikbaar komt. Baudet vindt dit onacceptabel.
FVD-motie blijft onbeantwoord
Naast het verzoek om documenten, eist FVD ook een reactie op de op 1 april aangenomen motie van Lidewij de Vos. In die motie stelt FVD voor om de omstreden Kritische Depositiewaarde (KDW) te vervangen door beleid op basis van “empirische natuurgegevens”. Dat zou volgens de partij het einde betekenen van het huidige stikstofbeleid.
Minister Wiersma ging hier in haar brief op in. Ze schrijft dat “de KDW in de wet geen directe doorwerking heeft voor vergunningverlening”. Volgens Baudet is dat aantoonbaar onjuist: “Het tegenovergestelde is waar: de rechter houdt de overheid aan haar eigen wettelijke KDW-doelstellingen – met als direct gevolg dat de vergunningverlening vastloopt.” Hij wijst erop dat juist vanwege deze juridische blokkades de stikstofcommissie werd opgericht.
Gebrekkige modellen?
Forum voor Democratie pleit al jaren voor het schrappen van de KDW, zowel uit de wet als uit de vergunningverlening. Volgens Baudet is de waarde “gebaseerd op modellen die aantoonbaar niet stroken met de werkelijkheid.” Zijn partij wil dat beleid voortaan rust op meetbare natuurgegevens, in plaats van op rekenmodellen. “De KDW moet integraal van tafel.”
Wiersma erkent in haar brief dat het kabinet werkt aan een beleidswijziging. Ze kondigt aan dat er rond de zomer een voorstel komt om de KDW uit de wet te halen. In plaats daarvan wil het kabinet gaan sturen op emissiedoelen – een plan dat Baudet afdoet als “oud beleid in een ander jasje”.
Voorlopig geen openheid
Volgens de minister wordt de motie-De Vos meegenomen “bij de bredere vormgeving van het beleid”. Daaronder valt onder meer het analyseren van de daadwerkelijke staat van de natuur en het verbeteren van de systematiek rond natuurdoelanalyses. Een concrete reactie op de motie of het alternatieve voorstel van FVD blijft vooralsnog uit.
De Kritische Depositiewaarde (KDW) is een grenswaarde voor stikstofneerslag op natuurgebieden. Sinds een uitspraak van de Raad van State in 2019 is de KDW leidend in vergunningverlening voor bijvoorbeeld bouwprojecten en landbouw. Dat leidde tot een groot aantal stilgelegde initiatieven – en tot het huidige politieke conflict over de houdbaarheid van de norm.
Op 22 mei debatteert de Kamer plenair over de uitkomsten van de stikstofcommissie. FVD heeft aangekondigd dan met nieuwe voorstellen te komen om de KDW te schrappen en het stikstofbeleid fundamenteel te herzien.