AfD voorlopig niet meer ‘extreemrechts’ genoemd door Duitse veiligheidsdienst

De Duitse veiligheidsdienst BfV heeft besloten de rechts-populistische partij AfD voorlopig niet meer publiekelijk aan te duiden als “rechts-extremistisch”. Dat meldt onder meer de Duitse pers. De beslissing is genomen in afwachting van een lopende rechtszaak die de partij heeft aangespannen tegen de classificatie.
De inlichtingendienst blijft formeel achter haar eerdere conclusie staan dat de partij als geheel extremistisch is. Maar zolang de rechtszaak loopt, wil de BfV het label tijdelijk niet gebruiken in openbare communicatie. Volgens Duitse media is dit een strategische keuze om het juridische proces te versnellen en eventuele juridische complicaties te vermijden.
De AfD reageerde tevreden. Partijleiders Alice Weidel en Tino Chrupalla noemden het besluit “een gedeeltelijk succes” en “een eerste belangrijke stap richting feitelijke vrijspraak”.
Oordeel blijft inhoudelijk overeind
Vorige week werd bekend dat de BfV de partij officieel als “rechts-extremistisch” beschouwt. De dienst stelt dat de partij een bedreiging vormt voor de Duitse democratie. Door de classificatie kregen autoriteiten meer bevoegdheden om de partij te volgen, zoals het inzetten van informanten of het observeren van communicatie. Die extra bevoegdheden zijn nu tijdelijk beperkt, zolang het label niet officieel wordt gebruikt.
In 2021 werd de AfD al eens aangemerkt als een “verdacht geval” van extremisme. Ook toen stapte de partij naar de rechter. De veiligheidsdienst besloot destijds ook het label tijdelijk niet te gebruiken. Uiteindelijk stelde de rechter de BfV in het gelijk, waarna de classificatie alsnog openbaar werd gemaakt.
De jongerenorganisatie van de partij, Junge Alternative, is al sinds 2021 aangemerkt als rechts-extremistisch. De moederpartij verbrak datzelfde jaar de officiële banden met de jongerenafdeling.
Bij de Bondsdagverkiezingen in februari 2025 werd de AfD de op één na grootste partij van Duitsland. In veel Oost-Duitse deelstaten werd zij zelfs de grootste. De partij blijft stevig campagne voeren met kritiek op migratie, klimaatbeleid en Europese integratie.