Utrecht verbiedt fossiele reclames vanaf 2026: verbod wordt vervroegd

Vanaf 1 januari 2026 mogen in Utrecht geen reclames meer worden vertoond voor producten die draaien op fossiele brandstoffen. Dat staat in een motie die door een meerderheid van de gemeenteraad is aangenomen. Het gaat bijvoorbeeld om advertenties voor vliegreizen, benzineauto’s en contracten voor grijze stroom of gas.
De gemeente had eerder al stappen gezet tegen fossiele reclame, maar bestaande contracten bleven toen gewoon geldig. Nu is besloten om die contracten sneller te beëindigen. Daardoor verdwijnt deze reclame dus al over ruim een jaar uit het straatbeeld.
‘Bijdrage aan klimaatverandering’
De motie kwam van PvdD-raadslid Maarten van Heuven. Hij kreeg steun van de meeste partijen. Alleen het CDA, D66, UtrechtNu! en de VVD stemden tegen. Het verbod geldt straks voor reclame op verschillende plekken: in het openbaar vervoer, op losse reclamezuilen, grote billboards en masten langs de snelwegen A2 en A12.
De beslissing van Utrecht lijkt op een maatregel die eerder in Den Haag werd ingevoerd. Ook daar kwamen reisorganisaties in verzet. ANVR en TUI spanden een rechtszaak aan. Maar de rechter gaf de gemeente gelijk. Volgens de uitspraak mag reclame, ondanks het recht op vrije meningsuiting, worden beperkt als dat nodig is voor de volksgezondheid. De rechter stelde dat fossiele reclame ‘bijdraagt aan klimaatverandering’ en dus ook ‘van negatieve invloed is op de volksgezondheid’.
Ruimte voor kritiek
Het besluit roept vragen op bij tegenstanders. Niet iedereen vindt het de taak van de gemeente om te bepalen welke producten wel en niet mogen worden aangeprezen. Toch lijkt de koers duidelijk: Utrecht kiest voor streng klimaatbeleid.
Het verbod treedt op 1 januari 2026 in werking. Tot die tijd moeten adverteerders en exploitanten worden geïnformeerd. Het gaat dus niet alleen om een verbod op nieuwe reclame, maar ook om het beëindigen van bestaande afspraken.
Met deze maatregel wil de gemeenteraad volgens eigen zeggen het reclamebeleid ‘in lijn brengen met de duurzame ambities van de stad’. Tegenstanders vrezen echter dat dit soort verboden de vrijheid van ondernemers en burgers beperkt. Het is afwachten of ook andere steden het Utrechtse voorbeeld gaan volgen.