Duitsland sluit grenzen voor illegale asielzoekers

De nieuwe Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Alexander Dobrindt, heeft woensdag aangekondigd dat Duitsland asielzoekers aan de grens gaat terugsturen. 'Kwetsbare mensen', zoals zwangeren en kinderen, vormen daarop de enige uitzondering. Volgens Dobrindt wordt hiermee een mondelinge instructie uit 2015 ingetrokken, waarbij asielzoekers aan de grens nog werden toegelaten.
Het oude beleid dateert uit de migratiecrisis van 2015, toen tienduizenden mensen Duitsland binnenkwamen. Nu wordt die grensaanpak dus teruggedraaid. Dobrindt maakte dit bekend tegenover het actualiteitenprogramma Tagesschau.
Meer politie aan de grens
Naast het nieuwe toelatingsbeleid worden ook de grenscontroles aangescherpt. Dobrindt kondigde aan dat er extra politie naar de landsgrenzen wordt gestuurd. Het doel is duidelijk: illegale migratie tegengaan.
De nieuwe regering onder leiding van bondskanselier Friedrich Merz voert hiermee een harde koers. Tijdens de verkiezingscampagne beloofden Merz en Dobrindt al strengere maatregelen. Volgens hen moet Duitsland 'controle over de grenzen terugpakken'.
Sinds september vorig jaar controleert Duitsland alle grenzen, ook die met Nederland. De nieuwe stap betekent dat mensen zonder geldige papieren of asielstatus voortaan bij de grens kunnen worden tegengehouden of teruggestuurd. Met dit beleid neemt Duitsland afstand van het open-deurbeleid van eerdere jaren. Het signaal is helder: wie illegaal de grens over wil, komt er niet meer zo makkelijk in.
Interne verdeeldheid verzwakt streng asielbeleid
Het plan van de Duitse regering om asielzoekers aan de grens terug te sturen stuit meteen op stevig verzet vanuit de coalitie. SPD-Kamerlid Sonja Eichwede noemt de voorstellen van minister Dobrindt en bondskanselier Merz 'juridisch niet toelaatbaar' en verwacht niet dat de federale politie massale grensweigeringen zal uitvoeren. 'Vanuit ons perspectief is dit niet juridisch toegestaan,' aldus Eichwede tegenover Deutschlandfunk.
Coalitiepartners ondermijnen het beleid
Volgens Eichwede vereist elke wijziging rond het weigeren van asielzoekers eerst overleg met Europese partners, zoals afgesproken in het coalitieakkoord. Ze pleit voor een juridische toetsing van het beleid en benadrukt dat de politie 'niet zal meewerken aan algemene terugwijzingen'. Daarmee lijkt het aangescherpte asielbeleid eerder een symbolische zet dan een daadwerkelijke koerswijziging.
De politieke onenigheid laat volgens critici zien hoe verlamd Duitsland is in het migratiedebat. Ondanks ferme taal over ‘sterkere grenzen’, blijven echte maatregelen uit door internationale verplichtingen en interne verdeeldheid.