EU wil plek VS innemen met Agenda 2030 en SDG’s

De Europese Commissie grijpt de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het wereldtoneel aan als kans om haar invloed uit te breiden. In een interview met de linkse Spaanse krant El País maakte Eurocommissaris Jozef Síkela duidelijk dat Brussel vastbesloten is om de leegte die Amerika achterlaat te vullen, met een globalistische agenda.
Geen twijfel over het model
Síkela noemt het stoppen van het Amerikaanse ontwikkelingsprogramma USAID onder Trump ‘een slecht signaal voor de ontwikkelingsagenda’. Maar in plaats van het beleid te herzien, ziet hij een kans: ‘Als wij het niet doen, laten we dat voertuig over aan onze rivalen, zoals China en Rusland.’
De EU wil met het Global Gateway-programma tot 300 miljard euro mobiliseren om ‘banen, waardeketens, markttoegang en onderwijs’ te creëren. Maar achter deze termen schuilt volgens critici de voortzetting van de 2030 Agenda en de Sustainable Development Goals, doelen die al langer worden gezien als instrumenten voor sociale controle.
Deze kritiek was een van de redenen waarom de Trump-regering USAID, de ontwikkelingshulporganisatie van de Verenigde Staten, ontbonden heeft. Volgens de Trump-regering speelde USAID een grote rol in het verspreiden van een linkse agenda in een groot aantal landen.
Meer geld, meer invloed
Síkela geeft toe dat de klassieke ontwikkelingshulp weinig heeft opgeleverd: ‘De gefragmenteerde traditionele ontwikkelingsagenda heeft niet de verwachte resultaten geleverd.’ Toch pleit hij voor uitbreiding, met meer economisch effect en meer privaat kapitaal.
Hij probeert Europese burgers te overtuigen met een waarschuwing: ‘Als we vandaag niet investeren, zullen de toekomstige kosten veel hoger zijn.’ Een van de redenen volgens Síkela om meer aan ontwikkelingshulp uit te geven op Europees niveau, is omdat ontwikkelingshulp zou kunnen helpen bij de 'klimaattransitie'. Hij vergelijkt klimaatverandering dan ook met een ziekte ‘die niet verdwijnt als mensen er niet meer over praten’.
Geen debat, maar snelheid
Tegen kritiek uit landen als Brazilië en Argentinië, waar leiders zoals Bolsonaro en Milei de SDG-agenda afwijzen als ideologisch, reageert Síkela laconiek: ‘We kunnen het omzetten in een voordeel.’ Europa moet volgens hem ‘snel, gefocust en selectief’ zijn om technologische voorsprong te boeken en die later te gelde te maken.
De EU wil zelfs blijven investeren in niet-democratische landen. Hoewel hij zegt dat Europa ‘niet wil samenwerken met niet-democratische regimes’, verklaart Síkela ook: ‘Er zijn ook mensen in nood in die landen.’ Zo blijft Europese invloed intact, ook in strategische regio’s als Syrië, Afghanistan en Cuba.